2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Pavėluoti velykiniai sausainiai

Kokie jie dieviški tie graikiški velykiniai sausainiai - tokie traškūs, kvapnūs, tik bėda bėdelė - labai daug juose sviesto. Bet per šventes juk galima atsipalaiduoti! Na, o po švenčių, kai sausainių dar didžiulis kalnas, tenka apsiriboti vienu per dieną, kad grįžtum į prieššventines vėžes. 


Mane apėmusi kažkokia mistinė manija, kuri labai blogai veikia - norisi sugrįžti daugybe prasmių į prieš du metus praėjusią vasarą. Pastarosiomis dienomis vis žvelgiu į tos vasaros nuotraukas ir darosi kažkaip ilgu. Esu labai laiminga dabar, manau, esu sudėliojusi savo gyvenimą į tokias vėžes, į kurias ir norėjau, bet kai kurie dalykai manęs nedžiugina ir labai pikta, kad negaliu taip lengvai visko pakeisti. Na, bet gal taip ir turi būti, kad  iki idealaus gyvenimo trūksta tik tokios galimybės susirankioti viską, kas tau nutiko geriausia per visus praėjusius metus. Deja, kol kas niekas neišrado tokios jėgos ir reikia mokėti džiaugtis tuom, ką turi dabar, kurti planus ateičiai, žiūrėti į gyvenimą kaip į didžiulį stebuklą, kur kasdien gali įvykti kažkas stebuklingo ir neįtikėtinai gražaus. O tai, kas buvo praeityje, na, tegu ten ir lieka. Gyvenimas keičiasi tik todėl, kad mums to reikia, senus dalykus keičia nauji, kiek neįprasti, bet su laiku tampantys mieli ir reikalingi.

Na, o grįžtant prie sausainių, tad tikrai nemažam kiekiui sausainių reikėtų:
  • 500 g sviesto
  • 500 g cukraus
  • nutarkuotos 1 apelsino žievelės
  • druskos
  • vanilės
  • truputis mastichos (nebūtina, nes nežinau, ar įmanoma jos rasti Lietuvoje. Apie mastichą daugiau čia)
  • 4 kiaušinių
  • 1/2 pakelio kepimo miltelių (to standartinio Dr. Oetker)
  • 1 arb. šaukšt. sodos
  • 1350 g miltų
  • 1/2 stiklinės apelsinų sulčių (stiklinė apie 250 ml)
Sviestą išsukti iki purumo, supilti cukrų, ištrinti viską iki purumo. Po vieną sudėti kiaušinius, labai gerai išmaišyti, kad viskas susijungtų į vientisą masę. Sudėti druską, apelsino žievelę, vanilę, mastichą (jei įmanoma jos rasti), supilti apelsinų sultis ir po truputį kratyti persijotus miltus su kepimo milteliais ir soda. Gerai išminkyti, kad tešla neliptų prie rankų.
Palikti tešlą įvyniotą į maistinę plėvelę šaldytuve gerai valandai, kad tešla sutvirtėtų. Išėmus, suformuoti sausainius (galima paėmus nedidelį gabaliuką tešlos, jį iškočioti į virvelę, tuomet iš dviejų galų susukti, kad gautųsi S raidę, arba galima iškočiotą virvelę imti už vidurio, pakelti ir susukti), juos aptepti lengvai išplaktu kiaušiniu (geriau du kartus, palaukiant, kol nudžius pirmasis sluoksnis). Kepti 180 C orkaitėje apie 20-25 min.


Šie sausainiai tikrai labai gardūs, sunku susilaikyti jų nesuvalgius, nes aromatas laikosi labai ilgai, o ir patys nei minkštėja, nei kietėja su kiekviena praeinančia diena.

2 komentarai:

  1. "...Deja, kol kas niekas neišrado tokios jėgos ir reikia mokėti džiaugtis tuom, ką turi dabar, kurti planus ateičiai, žiūrėti į gyvenimą kaip į didžiulį stebuklą, kur kasdien gali įvykti kažkas stebuklingo ir neįtikėtinai gražaus..."- gerai pasakyta. Belieka tik pridurti, kad meilės ir gyvenimo stebuklo kūrimas yra nuolatinis ir sunkokas darbas...
    S.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, pritariu, kad tai nelengva, bet nuleidus rankas gyvenimas nebūtų toks ypatingas, kokį mes galime jį padaryti kasdien įdėdami po mažutę pastangą. Dėl to tikrai verta stengtis :)

    AtsakytiPanaikinti