2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Šokoladinės dovanėlės

Argi nesmagu gauti dovaną (ne vien Kalėdų proga), kurią pats pagaminai? Man tai šimtą kartų geriau, nei kita eilinė dovana. Darydamas tokią dovaną, žmogus norom nenorom įdeda tiek savo širdies, pastangų, tad neįvertinti tokios dovanos, manau, neįmanoma. Kad ir kokia ji bebūtų - ji draugo rankomis sukurta, padaryta čia ir dabar, turint galvoje būtent tą asmenį, kuriam ji skirta. Netikiu, kad egzistuoja dar geresnės dovanos už tokias! 


Tad kaip tik vakar mokykloje gaminau šokoladinius saldainius, kurie tikrai puikiai tiktų, kaip saldi dovanėlė ar tiesiog graži šventinio (ir ne tik) stalo puošmena. O tokie, kuriuose įsmeigsime pagaliuką, vaikams tikiu, kad labai patiks, atrodys žaismingai ir jų neliks per minutę. 
Kiekiai labai apytiksliai, nes daugiausia tai priklauso nuo to, kiek saldainių norite pasigaminti. Mokykloje mes lydėme po 600 g baltojo, juodojo ir pieniško šokolado, bet namuose to tikrai nereikėtų daryti :)


Rekomenduočiau daugiausia (kokius 200 g) išlydyti tokio šokolado, kuris jums labiausiai patinka. O kitų dviejų (ar tik vieno mėgstamo) po 100 g. Be to, kalbu apie tą tikrąjį šokoladą, kuriame yra kakavos sviesto
Tam, tiesa, reikia maistinio termometro, norint neperkaitinti šokolado, kad jis būtų tinkamas gamybai. Lydome ant garų vonelės.
Dar labai svarbu paminėti, kad lydant juodajį šokoladą reikia lydyti, kol temperatūra pasieks 50 C, pienišką - iki 45 C, baltąjį - iki 43 C. 
  • 200 g juodojo šokolado
  • 100 g pieniško šokolado
  • 100 g baltojo šokolado
  • trupučio brendžio
Kai jau susiruošėme šokoladą (sulaužėme gabaliukais), dedame į indą ant garų vonelės apie 130 g viso turimo kiekio pagrindinio šokolado. Kai pasiekiame reikiamą temperatūrą, nuimame dubenį nuo garų, maišome intensyviai, kol išsilydys visos šokolado dalelės, tuomet suberiame likusią dalį šokolado ir maišome, kol ištirps. 
Taip pat padarome su visais naudojamais šokoladais. Tik tiems, kurių naudojame po 100 g, pasiliekame apie 30 g. 
Tada kiekvieną išlydytą šokoladą pastoviai maišome, stengdamiesi ištrinti jame esančias kakavos sviesto daleles ir kol temperatūra nukrinta iki 29-30 C. Tuomet pilame po kelis lašelius brendžio, maišydami žiūrime, kada šokoladas pakankamai sutirštės, tuomet pilame šokoladą į konditerinį maišelį (su kokiu tik norime antgaliu) ir ant skardos su kepimo popieriumi formuojame saldainius. Norint saldainius išpiešti smulkesnėmis linijomis, šokoladą supilame į popierines tūbeles, kurias galima pasidaryti iš sviestinio popieriaus ar į švirkštą be adatos.
Juos papuošti galima įvairiais džiovintais vaisiais, su pienišku ir baltuoju šokoladu puikiai  dera lazdyno riešutai, galimi ir migdolai, pistacijos. 
Riešutai pirmiausia pakepinami orkaitėje, kol apskrunda.
Suformuotus saldainius dedame į šaldytuvą ir paliekame, kol sustingsta. Kai tai įvyksta, jie patys atsiklijuoja nuo popieriaus ir galime juos sudėti į gražias vazeles, dovanų dėžutes.


O štai idėja vaikų pradžiuginimui. Kai jau suformuojame saldainius, įstatome po pagaliuką ir tada dedame į šaldytuvą. Atrodo tikrai labai žaismingai, o kai dar taip skanu!

8 komentarai: