2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Pasiruošimas šventėms ir Rakomelo

Šiandien man laisvadienis, tad sugalvojau, kad metas pradėti po truputį krapštytis kuriant šventinę dvasią. Tiesa, pirmieji planai, ką kaip daryti jau atlikti kiek anksčiau, bet vakar pradėjom juos įgyvendinti, nes dienos bėga pernelyg greitai, kad galėtume kažką atidėlioti. Tad vakar sukomplektavome pirmosios dovanos pagrindą, aišku, lieka dar supakavimo džiaugsmai, atviruko sukūrimas, bet tos smulkmenos jau vienas malonumas. Šiais metais kilo šmaikšti atvirukų kūrimo idėja, panaudojus kompiuterines technologijas. Tikiuosi, kad šmaikštu ir įdomu pasirodys ne tik man, bet ir visiems, kurie jas gaus. (Nesibaiminkit, čia tik pirminis variantas, pačio tikrojo neatskleisiu iki švenčių) :)


Taip pat prieš šventes nusprendėme, kad neverta puošti namų, nes mėnesio viduryje iškeliaujame atostogų į Lietuvą ir būsime visą šventinį laikotarpį, tad išpuošti namai tik liūdėtų, kad juose niekas nesibūriuoja ir nešurmuliuoja. Bet negalėjau atsilaikyti idėjai, kuri man šovė vieną dieną žingsniuojant savo rajono gatve iki troleibuso stotelės. Iki jos mane lydi iš abiejų gatvės pusių medžiai pilni prisirpusių, labai išvaizdžių ir kvapnių apelsinų, kurie, deja, nevalgomi (vis netikėjau draugu, kai jis mane įtikinėjo, bet šiandien įdomumo dėlei paragavusi galiu tik pritarti jam, kad buvo teisus, mano gomurys tikrai nesitikėjo tokios karčios/rūgščios atakos iš tokio apvalaus gražuolio), tad kartą eidama pro juos sustojau ir kurį laiką į juos žiūrėjau, ir, žinot, sugalvojau, ką su jais daryti! Kas geriau perteikia Kalėdų kvapą nei apelsinai/mandarinai ir įvairūs prieskoniai? Na, man tai tikrai niekas... Pirma mintis paklausus, kuo gi kvepia Kalėdos, man būtų mandarinai, o į klausimą, koks prieskonis tinkamiausias šiai šventei - turbūt neabejojant atsakyčiau, kad cinamonas ir gvazdikėliai! Tad sujungus apelsiną ir gvazdikėlius gavau nuostabų aromatą, kuris džiugins namuose iki pat švenčių. 


O tai idėjai įgyvendinti reikėjo tiek nedaug - tiesiog išeiti į gatvę ir prisiskinti gražių, prinokusių apelsinų, kurie auga ant kiekvieno kampo, kaip kokie beržai Lietuvoje. Tad net ir nevalgomus apelsinus galima labai puikiai panaudoti namų puošybai ir šventiniam rezultatui sukurti. Αš juos nuploviau, gerai nusausinau, dantų krapštuku padariau skylutes ir tada subadžiau gvazdikėlius, sudėjau į krepšelį ir dabar mėgaujuosi gardžiu aromatu. 

Taip pat, jei niekas nepasimaišys ir nedings įkvėpimas, ateinantį sekmadienį planuoju gaminti imbierinį namelį pagal Neringą. Jau seniai noriu jį pabandyti, aišku, yra didelė nesėkmės tikimybė, bet juk smalsumas yra pažinimo pagrindas, tad nebandęs - nesužinosi.
O dar kitą sekmadienį planuojame su merginomis kepti imbierinius sausainius ir juos dekoruoti. Kol kas norėčiau kepti pagal Citrinos žievelės siūlomą receptą, nes jį bei kelis kitus jau išbandė mano sesuo ir jai šie buvo patys pačiausi, tad keliauju rekomendacijų keliu. 
Tiesa, pradėjusi rašyti įrašą maniau, kad vėl neturėsiu jokio receptuko, kuriuo galėčiau pasidalinti su visais, bet staiga toptelėjo, kad galiu pasidalyti šiuo nuostabiu šildančio gėrimo receptu, kuris ne tik mane, bet ir visus sušalusius graikus šildo taip pat puikiai, kaip koks karštas vynas, yra ne ką mažiau už pastarąjį aromatingas ir puikiai tinkantis jaukiems pasisedėjimams su draugais ir tiesiog artimu žmogumi. Tiesa, jį pasigaminti įmanoma tik turint rakės (graikiško alkoholinio gėrimo), tad jei netyčia parsivežėte jo iš Graikijos, labai siūlau išsivirti šio gėrimo.

Rakomelo (kiekiai tik apytiksliai, saldumą, stiprumą, prieskonių gausą galima reguliuoti)

  • 350 ml rakės 
  • 3 kupini šaukštai skysto medaus
  • Žiupsnelis cinamono
  • Žiupsnelis maltų gvazdikėlių (ant peilio galiuko) 

Į prikaistuvį įpilame rakės, įdedame medaus, prieskonių ir ant silpnos ugnies vis pamaišydami kaitiname. Kaitiname tol, kol pradeda pamažu burbuliuoti, leidžiame nugaruoti tam stipriajam alkoholiui, kad galėtume maloniai jį gurkšnoti. Supilame į stiklines ar kokias pasirinktas taures ir lėtai mėgaujamės.Gėrimas stiprokas, bet tikrai šildantis ir tinkantis žiemos speigams :)
 
Na, o pabaigai viena nuotraukytė, kurioje esu aš su mokyklos apranga :) 



4 komentarai: