2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Imbierinis namelis

Pagaliau suradau dieną, kada galiu užbaigti dar savaitės pradžioje pradėtą darbelį. Apie šitą namelį svajojau jau nuo vasaros turbūt, net į sąrašą buvau įtraukusi, kad būtinai noriu jį pabandyti padaryti. Ir štai - aš jį padariau :) 


Tešlos receptą naudojau pagal Neringą. Jis, mano nuomone, tinkamas tik nameliui, kurio nevalgysite, nes paragavau ir toli gražu nesužavėjo, buvo net neskanus, bet nameliui, kurio ir neplanuojam valgyti, puikiai tiko. Tiesa, naudojau pusę nurodytos produktų normos, nes turimas trafaretas buvo mažo namelio. Beje, trafaretą ėmiau iš internetinio kulinarinio žurnalo „ºC”.
  •  200 g kvietinių miltų
  • 125 g ruginių miltų
  • 1 kiaušinio
  • 1 kiaušinio trynio (baltymą pasiliekame glajui)
  • 65 g cukraus pudros
  • 75 g sviesto
  • 90 g medaus
  • 1,5 arb. šaukšt. meduolių prieskonių (naudojau cinamoną, gvazdikėlius, muskatą, imbierą ir kardamoną)
  • 1 valg. šaukšt. nesaldintos kakavos
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
Į nedidelį prikaistuvį dedame gabaliukais pjaustytą sviestą, medų, kakavą ir meduolių prieskonius, kaitiname ant silpnos ugnies, kol sviestas išsilydo. Paliekame atvėsti. Tuomet suberiame cukraus pudrą ir gerai išmaišome, kol viskas susijungia.
Dubenyje persijojame miltus su kepimo milteliais. Į juos supilame atvėsusią sviesto-medaus masę ir dedame kiaušinius, išmaišome ir suminkome tešlą. 
Suformuojame rutuliuką, apvyniojame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve apie 1 val., kad tešla sutvirtėtų. Galima, žinoma, tešlą laikyti ir per naktį. 
Tuo metu iš popieriaus išsikerpame norimą namelio formą.
Išimame iš šaldytuvo tešlą, dedame ant švaraus paviršiaus ir iškočiojame 0,5 cm storio lakštą, išpjauname namelio dalis ir sudėliojame jas į kepimo skardą, padengtą kepimo popieriumi. 
Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 min., kol dar meduoliai šilti, dar kartą uždėjus popierines formeles, galima palyginti namelių kraštines jas apipjaustant, jei jos kiek išsikraipė kepimo metu. Atvėsiname meduolius ant grotelių. Kai jie visiškai atvėsta, galima klijuoti namelį.


Klijavimui naudojau tvirtą glajų iš likusio kiaušinio baltymo ir cukraus pudros (nematavau, kiek sunaudojau, bet vienam baltymui reikėtų apie 1 stiklinės cukraus pudros) bei lašelio citrinos sulčių.
Pirmiausia sulipdome visas sienas ir tik kai gerai sustingsta, klijuojame stogą. Aš jį dėjau kitą dieną, kai tikrai žinojau, kad sienos laikosi tvirtai.


Tada jau galima puošti namelį kaip tik sugalvojate. Kadangi man norėjosi spalvų, o maistinių dažų neturiu, bandžiau eksperimentuoti su tomis priemonėmis, kurias turiu namie. Tad geltoną spalvą išgavau į kiaušinio baltymo-cukraus pudros-citrinos sulčių plakinį įbėrusi ciberžolės, glajus labai gražiai nusidažė geltonai. Norėjau išgauti ir raudoną spalvą, bet jokia mano turima priemonė nepadėjo išspausti tokios raudonos, kurios norėjau. Gavosi tokia blyški ir nešvari rausva, todėl ir namo vainikas yra geltonas, nes žalios spalvos taip pat nepavyko išgauti. 


Tiesa, ant palangių esančios žalios detalės - saldainių, tokių, kaip ant stogo, susmulkintos dalelės, sudėliotos pinceto pagalba. 


Nežinau, kaip jums, bet man buvo labai smagi atrakcija statyti šį namelį, mano akimis pirmasis blynas visai neblogas išėjo, aišku, dekoravimo idėjų kiek pritrūko, bet bendras rezultatas nenuvylė. O tai ir svarbiausia!
Dar pridedu sienų lipdymo eigą.



10 komentarų:

  1. dailus namukas, ypač patiko tie pailgi langai, saldaininis stogas ir palangė :) labai miela :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus namelis gavosi! Nepamiršk parodyti savo gražuolį „ºC” facebook'e :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai pakvipo Kalėdom

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vau! Sveikinu pastacius nama ;) As irgi vis paziuriu pas visas, pasigroziu ir niekaip nenusprendziu kada jau cia man reiketu toki sedevra statyti :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egidija, dėkui :) iš pradžių nenorėjau dėti saldainių, ieškojau čerpių formos dribsnių, bet neradau, tai nusprendžiau pabandyt su saldainiukais, gavosi, manau neblogai :)

    Viktorija, ačiū! Būtinai reikės pasidalinti nuotrauka ir ten, kažkaip net nesusimąsčiau :)

    Anonime, pritariu, dabar mano planuose tik išsikepti kūčiukų ir galėsiu kalėdoti :))

    Aguonėle, ačiū ačiū, nors mano statyba kiek užtruko, bet rezultatas džiugina :) O iki Kalėdų laiko dar yra, dar gali ir tu pastatyti tokią puikią šventinio stalo puošmeną ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai mielos palangės! Ir super, kad statybų eigą nufotografavai step-by-step.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dėkui Asta :) Džiugu, kad eigos fotografijos pasirodė naudingos :)

    AtsakytiPanaikinti