2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Purus pyragas su slyvomis/ Amazing cake with plums

Šį nuostabų pyragą kepiau jau prieš kelias dienas, vis planavau jį įkelti, bet norėjosi tuo pačiu ir kokia istorija pasidalinti, bet šiuo metu ne tik mano galvoje, bet ir visur aplink mane, viskas maišosi, keičiasi, blaškosi, tad taip ir nesugebėjau nieko sugalvoti. Na, bet kitą kartą tai tikrai ką įdomaus parašysiu, papasakosiu apie galvoje vykstančias idėjas, gal net realiai pamatysite ir pirmąsias įgyvendintas.


Pyrago receptą radau Neringos bloge ir, kaip patys žinot, jis buvo tas pyragas, kurį pamačiusi net nedvejojau ir nemąsčiau kepti ar ne. Vienintelė mintis buvo - taip, kepti ir tuoj pat!
Prireikė:
  • 500 g slyvų (svėriau su kauliukais)
  • 140 g cukraus
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 240 g miltų
  • 3-4 šaukštų maltų migdolų
  • 100 ml pieno
  • 110 g minkšto sviesto
Pirmiausia pasiruošiau slyvas - išėmiau kauliukus ir supjausčiau iš pradžių kiekvieną puselę į keturias dalis, o kurios pasirodė didesnės - dar ir per pusę. 
Sviestą (kuo minkštesnis, tuo bus lengviau) išsukti su cukrumi iki purios masės. Tam aš naudojausi mikseriu, nes rezultatą pasiekiau daug greičiau, jo neturint - medinis šaukštas - puikus pagalbininkas. Po to vieną po kito įmušame kiaušinius, po kiekvieno reiktų vis išmaišyti. 
Miltus persijojame su kepimo milteliais atskirame dubenyje. Po to juos palaipsniui (iš pradžių pusę miltų normos) persijoti į kiaušinių masę. Gerai išmaišyti. Supilti pieną ir vėlgi išmaišyti, kad gautųsi vientisa tešla. Suberti maltus migdolus (nepatikėsit, kokį neapsakomai riešutinį skonį jie duoda, puikiai tinkantį šiam pyragui) ir likusius miltus. Aš, tiesa, taip visų miltų ir nesubėriau, nes tešla jau rodėsi pakankamai tiršta, bijojau, kad nebūtų per daug. Tai gal koks 30-40 g liko nepanaudotų. 
Kepimo skardą (aš naudojau 26 cm skersmens apvalią, nuimamais kraštais) ištepti sviestu ir supilti į ją visą tešlą. Ant viršaus gausiai išdėlioti slyvas, aš jas dar kiek paspaudžiau, kad nebūtų labai paviršiuje. 
Kepti 180°C įkaitintoje orkaitėje 40-60 minučių (man kepė 45 min., nes tešla gan plačiai ir nestorai pasiskirstė skardoje). 


Iškepusį kiek pravėsinti ir tada jau ragaujame - su ledais, grietinėle ar tiesiog puodeliu kavos. Šiltas man jis buvo kiek skanesnis, nei kai atvėso. Bet ir atvėsęs yra puikus derinys prie kavos ar arbatos. Jame labai puikiai dera migdolai, slyvų rūgštelė ir pyrago saldumas. Tikra gaivuma!

***
Recipe in English!

I baked this wonderful cake a few days ago, actually wanted to upload it immediately but as always I thought I could share some story which happened recently. Unfortunately, there was (and still is) a big mess in my head and all around me, so I couldn't make even one thought what I could write. But this cake doesn't deserve to wait for me to think something smart so I do it anyway.
I found this cake in Neringos Blogas.
  • 500 g plums (weighted with the stones)
  • 140 g sugar
  • 2 medium eggs
  • 2 tea sp. baking powder
  • 240 g flour
  • 3-4 tbl sp. grounded almonds
  • 100 ml milk
  • 110 g soft butter
First I prepared the plums. Removed the stones and cut them half and then to some smaller pieces. 
Mix soft butter with sugar till you get a flyffy and smooth mixture. I was using mixer for that. Then add one by one the eggs and everytime mix everything very well. 
Add the baking powder to flour and pour first half of them into the butter-sugar-eggs mixture. Stir very well to make sure all the flour is mixed. Pour the milk, stir till the dough is smooth. Add the rest of the flour, grounded almonds and for the last time mix it well. Actually, I didn't use all the flour which was indicated, maybe 30-40 g left, because the dough seemed to be thick enough so I just didn't want to destroy everything.
Grease the baking tray (I was using round 26 cm, with detachable sides) and pour the dough in it. On top, sprinkle the plums and press them a bit in to it. Bake in preheated 180 C oven for 40-60 mins. I was baking mine for 45 mins because my tray was too wide and the dough made a thin layer. But of course, check with a wooden toothpick, when you remove it dry from the cake - it's ready. 

I must say this cake is really amazing! So delicious, fluffy, light and has a very nice sourness. And the almonds add a very nice taste to the cake! It was more delicious for me when it was warm, but absolutely lovely even when it's cold with a cup of coffee or tea. Enjoy!

4 komentarai:

  1. Gražuolis, o tikiu ir skanus. Jau pas Neringą jį nužiūrėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tad linkiu nieko nelaukti ir kepti :) nenuvils, manau, tikrai!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aha, jie priduoda tikrai labai gerą poskonį, nes bent jau man visiškai nesusimalė smulkiai, tai buvo galima užkąsti kokią mažą dalelytę :) Puikiai dera!

    AtsakytiPanaikinti