2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Neatsivalgomas vištienos pyragas

Iš tiesų, jau ne kartą gamintas ir niekada nenuvylęs, labai skanus vištienos pyragas pagal Beatą. Receptą ėmiau iš jos pirmosios knygos, 130 psl.
Nieko per daug nepasakysiu, tiesiog privalau pasidalinti šiuo receptu su tais, kurie neturi knygos ar tiesiog jo neužmatė. Šiandien, kai gaminau, turėjau nedaug daržovių, t.y. mažą pasirinkimą, bet vis tiek variantas išėjo nuostabus. 
Tad tiems, kurie mėgsta vištieną ir skanius pietus - receptas jums.
Proporcijos kas kartą gali skirtis, bet pateikiu originalų receptą iš knygos:
  • 4 vištų šlaunelės
  • 1 svogūnas
  • 2-3 morkos
  • grybų arba 1 cukinija (ar abiejų)
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1 didelis šaukštas miltų
  • prieskonių (pipirų, šviežių ar džiovintų čiobrelių)
  • 1 kubelis vištienos sultinio
  • 2 arb. šaukšt. švelnių garstyčių
  • 1 stiklinė pieno
  • 300 g sluoksniuotos bemielės tešlos
Pirmą kartą aš naudojau vištų šlauneles ir, tiesą pasakius, buvo be galo sunku išimti kaulus, bet jei jas naudosite, gerai nupjaustykite nuo kaulų, gautą mėsą supjaustykite kubeliais. Šiandien vištienos neturėjau, bet šaldytuve buvo kalakutienos filė, pamaniau, kad ir ji puikiai tiks (neklydau). Vištieną pakepiname su šiek tiek aliejaus gerai įkaitusioje keptuvėje, dedame smulkiai pjaustytą svogūną. Kepiname ir maišome, kol svogūnas suminkštės. Sudedame likusias daržoves ir troškiname uždengę keptuvę dangčiu. Šį kartą aš turėjau tik cukinijos, česnako ir žaliosios paprikos. Tad, kai pakepinau kalakutieną, subėriau česnaką, kai jis ėmė skleisti malonų kvapą, sudėjau papriką ir cukiniją. Įpyliau šiek tie vandens, sumažinau ugnį iki vidutinės ir uždengus palikau 10-čiai minučių. 
Kitame inde išlydome sviestą ir įberiame miltų, viską išmaišome, gaunasi labai tiršta masė. 
Tuomet į vištieną sudedame prieskonius - vištienos sultinio kubelį (kalakutienai užteko pusės, nes dariau per pusę mažesnę porciją), pipirus, garstyčias. Įpilame stiklinę (apie 200 ml) pieno (kalakutienos atveju užteko pusės), palaukiame kol jis užvirs. Tada įdedame pasiruoštą sviesto ir miltų masę, maišome, kol sutirštėja. Tai įvyksta tikrai greitai.
Aš naudojau šaldytą sluoksniuotą tešlą, tai ją išsiėmiau iš šaldiklio jau tada, kai pradėjau ruošti įdarą. Kai ji atitirpsta, jei reikia, pakočiojame. 
Troškinį supilame į indą, ant jo uždedame tešlą, užspaudžiame kraštus. Viduryje padarome kelias įpjovas peiliu ir subadome šakute visą tešlą. Kepame 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. (gal kiek ilgiau), tol, kol iškepa sluoksniuota tešla.

Na, tiesą pasakius, dar nė karto šis pyragas man neišėjo neskanus, visada puikiai pavyksta, nudžiugina ne tik mane, bet ir visus, kurie jį valgo.

2 komentarai:

  1. O jeigu bandyti su krutinele daryti? ar nebus per sausa?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, aš manau, kad jokios bėdos neturėtų būti, nes mėsa su daržovėmis, pienu, prieskoniais troškinasi apie 10 min. uždengtoje keptuvėje, tai manyčiau, vištiena įgauna drėgnumo.

    AtsakytiPanaikinti