2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Nuostabioji granola!

Net nežinau, kodėl taip ilgai delsiau ją pasigaminti. Receptu susižavėjau dar per Kalėdas, pamačiusi jos receptą ir istoriją apie granolą įsimylėjusius amerikiečius pirmoje Beatos N. knygoje.


Avižinius dribsnius praėjusią žiemą valgėme tikrai dažnai, bet dažniausiai išsivirdami košę, įsidėdami medaus, cinamono ir kokių riešutų. Tokie pusryčiai labai šildė, tad mintys apie granolą taip ir dingo iš galvos. Kol negrįžo praėjusią savaitę - jau galvojau nusipirkti visų džiovintų vaisių ir riešutų, bet vėlgi atidėjau. Nusipirkau visko vakar ir pagaliau pastūmėjau save ją pagaminti. Galiu pasakyti, gaminimas - vieni juokai, o skonis - nesuprantu, kas mane stabdė nuo mėgavimosi tokiais pusryčiais anksčiau! Šį kartą gamindama įdėjau migdolų, spanguolių, kviečių sėlenų, linų sėmenų, o mano avižiniai dribsniai (buvau net pamiršusi) buvo jau ir sumaišyti su razinomis ir džiovintais bananais. Tad gavosi labai turiningas derinys. Taip pat naudojau ekologišką tyrą kokosų aliejų (kuris pridėjo be galo be krašto aromatingą kokosų kvapą) bei medų (nepasakysiu, kokių augalų medus, nes gavome iš Naxos. Jis man labai gardus, net metalinė pakuotė ten rašo - Greek honey is the best :D Kad geriausias, tai gal ne, bet skanus). 



Prieš kepdama pačią granolą, atsiverčiau Beatos pirmąją knygą, Žaidimų aikštelės granolą, Citrinos žievelės receptuką (iš čia paėmiau idėją įdėti šokolado), G P Magijos variantą ir Gamyklėlės siūlomąjį. Visi buvo panašūs, tad sudėjusi pliusus ir minusus bei turimus produktus, sukūriau tokį savo pirmosios granolos variantą:
  • 500 g avižinių dribsnių (manieji buvo maišyti su razinomis ir džiovintais bananais)
  • 100 g migdolų (juos sukapojau pusiau)
  • 20 g kviečių sėlenų
  • 2 valg. š. linų sėmenų
  • 30 g džiovintų spanguolių
  • 2 arb. š. cinamono
  • 1/2 arb. š. maltų gvazdikėlių
  • 50 g juodojo šokolado
  • 1 kapsulė vanilės miltelių (vanilinio cukraus)
  • 60 ml ekologiško tyro kokosų aliejaus
  • 180 ml medaus
Viename dideliame dubenyje sumaišiau avižinius dribsnius, su skaldytais migdolais, linų sėmenimis, kviečių sėlenomis, maltais gvazdikėliais, cinamonu ir vanile. Mano kokosų aliejus buvo kietos konsistencijos, tad ant labai silpnos ugnies jį išlydžiau, sumaišiau su minkštu medumi. Supyliau į sausų ingredientų dubenį ir gerai išmaišiau.
Orkaitė turėtų būti įkaitinta iki180 C temperatūros. Imame plačią, bet negilią kepimo skardą, klojame kepimo popierių ir paskleidžiame visą masę plonu sluoksniu. Kepame orkaitėje apie 30-40 min., kas 10 min. permaišydami medine mentele, kad visi dribsniai gražiai apskrustų. 


O jau kvapas šio gardėsio koks! Dar kepant, juo prisipildo visi namai, o kai ištrauki - net labiau! Ištraukus granolą iš orkaitės, į dar karštą ją įmaišome sukapotą šokoladą (kokį pasirinksite, visai nesvarbu, renkamės pagal skonį), o kai pravės - įmaišome ir spanguoles. Galiausiai sukratyti granolą į indą, kuriame laikysime ir toli jo nepaslėpti, nes gardžiuosimės kiekvieną rytą! Iš tikrųjų, vakar grįžusi iš darbo negalėjau atsispirti, tad naktipiečiams suvalgiau itin skanų dubenėlį granolos su pienu. 
Gal todėl visą naktį sapnavau košmarus? Nesinorėtų tokio malonaus dalyko kaip granola susieti su tokiu blogu miegu, bet kitą kartą geriau atsisakysiu maisto naktį ir kantriai palauksiu ryto :)

11 komentarų:

  1. Laikas ir man ją pagaminti - jau antras priminimas apie ją per kelias dienas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo nuostabiai gardžiai!
    Tai jau šeštas granolos receptas į kolekciją. Aš lygiai taip pat seniai ją noriu pasigaminti ir lygiai taip pat kažkodėl, nežinau kodėl - delsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Keistas ir nepaaiskinamas jausmas, kai atrodo, nori gaminti, bet vis nukeli kitai dienai :) bet po tokio rezultato, daugiau, manau, niekada nekyla tokios dvejones! Tad linkiu ir judviem pagaliau imti save i rankas ir gaminti! Nenusivilsit :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika, Inga, niekur nerandu Jūsų kontaktų. Ar galėtumei man parašyti į aleksandraviciute.egle@gmail.com?
    Dėkui ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O ji tikrai nuostabi :) man skaniausia su pienišku šokoladu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Si karta turejau tik tamsu, bet tikrai isbandysiu ir su kitokiomis sokolado rusimis :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. žiūriu žiūriu ir niekaip nesuprantu, kodėl visos taip alpsta dėl šito patiekalo..;)) teks ir man išbandyti, tuomet suvoksiu apie ką eina kalba..;))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuoma Juodkranteje, tikrai taip :)

    AtsakytiPanaikinti