2011 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Mokykliniai riestainiai

Pagaliau aš namie po ilgos darbo dienos. Keista, kai ji baigiasi 12-tą nakties, nei vėlai (kaip įprasta), nei anksti, kaip norėčiau. Bet miego vis tiek dar nesinori, tad dar šiek tiek pabūsiu čia. Važiuodama iš darbo bandžiau apmąstyti, ką noriu nuveikti ryt ryte, bet taip niekas ir nešovė į galvą. Mintyse tik turiu špinatų pyrago (taip taip, to graikiškojo) gamybą, nes pasitaikė taip, kad turguje prieš kelias dienas nusipirkau pilną maišą špinatų, kurių vis dar nesuvartojau. Tad geriausia, ką pavyko sugalvoti, tai špinatų pyragas, kurio gamybą man jau kartą parodė viena draugė. 
Na, o dabar apie riestainiukus, kuriuos jau seniai radau Duonos ir Žaidimų tinkraraštyje. Tiesa, kepiau juos vakar, nes buvo užėjęs kažkoks ilgesingas jausmas. Ilgai knisausi po internetą, nes prisiminiau, kad kažkur juos mačiau, bet kai maisto tinklaraščių tiek daug, tikrų tikriausiai pasimečiau. Bet bet bet, aš juos radau, greit užmaišiau ir dar greičiau iškepiau.
Tik kai ką pakeičiau, nes pas mus namie niekada nebūna pasukų ar kefyro, o jogurtas greit suvalgomas, tad pyliau pieno ir sodą pakeičiau kepimo milteliais, nes piene jokios rūgšties nėra, kuri nugesintų sodą.
  • 2 stiklinės (~400 ml, šiek tiek mažiau) miltų
  • 1/4 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 4 šaukštai pieno
  • 50 g sviesto
  • cukraus ir cinamono mišinio riestainių apibarstymui
Miltus persijojame su kepimo milteliais. 
Kitame dubenyje sumaišyti kiaušinį, cukrų ir pieną ir mikseriu išplakti iki purios masės. Atskirai išsukame minkštą sviestą ir jį sudedame į kiaušinio masę. Vėlgi gerai išmaišome. 
Pamažu sijoti miltus ir žiūrėti, kada tešla taps minkoma. 
Imame po nedidelį gabalėlį tešlos ir formuojame riestainius. Gilesnėje lėkštėje sumaišome cukrų su cinamonu. Kai suformuojame riestaini, jį viršutine puse guldome į lėkštę, kad pasidengtų ir tada perkeliame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. 
Iš šios normos man išėjo apie 14 riestainėlių. Kepame 200 C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min., kol jie gražiai paruduoja. 


Man jie be galo priminė mokyklos laikus, kai per ilgąsias pertraukas lėkdavome visi pirkti kokių bandelių ar tokių riestainių. Atrodo buvo tokie geri laikai, niekas per daug nerūpėjo, viskas buvo ramu, o dabar... Viskas kitaip, tiek daug atsakomybių, tiek daug reikalų, kurie kartais visai nelaukia, kada tu turėsi laisvą akimirką. 
Na bet.. gyvenimas tęsiasi. Reikia juo mėgautis, prisimenant gerus laikus ir laukiant kitų, kurie jau visai čia pat.

12 komentarų:

  1. Nepaprastai gražūs ir nostalgiški riestainiai! O vakar įsitikinau, kad ir labai skanūs :) Nepaprastai patiko ir tėveliams, kurie tik pastebėjo, jog maniškiai pranoksta senuosius savo minkštumu :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai, daug juose nostalgijos, todėl turbūt visų taip ir mėgiami :) Ir labai smagu, kad ir tėveliams jie patiko. Numanau, kad jiems dar daugiau prisiminimų šie riestainiai sugrąžina nei mums :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Norejau padekoti uz si labai nuosirdu bloga ir uz puikius receptus. Linkiu kuo didziausios sekmes autorei!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai labai dėkoju, mielas/a Anonime!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Visgi neaišku kiek kepimo miltelių reikia. 1/4 ko? Šaukštelio, šaukšto, standartinio pokelio? Nekantrauju išbandyti receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oj, kaip pražioplinau šį komentarą. Aišku, jau turbūt labai susivėlavau, bet ten turėjo būti žodis Šaukštelio. Labai atsiprašau ir dėkoju už pastebėjimą, lekiu ištaisyti klaidos :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nieko tokio. "Ijungus" logika ir praktika nera labai sunku suprasti reikalinga kieki. Del laiko stokos neprailgo ir laikas belaukiant atsakymo. Ka gi, dabar kibsiu i "darba". Dekui.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikiuosi, kad patiks šie riestainiukai :) Man jie labai skanūs buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atrodo tikrai puikiai, ryt žadu kepti :) bet noriu paklausti, kokie jie gaunasi? minkšti ar trapus? ar pastovėję pora dienų išliks tokie pat skanus? (mat ruošiuosi pavaišinti draugus, antradieni, o laiko veliau kepti nebus...)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aušrine, kol jie šilti, jie minkštesni, bet po to kiek sukietėja ir tampa traškesni. Laikant sandariame indelyje, manau, išsilaikys tikrai puikiai iki antradienio. Linkiu skanaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. gavosi labai kieti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, kad kieti gavosi, gali būti dėl dviejų priežasčių. Arba įdėjote per daug miltų, arba juos tiesiog perkepėte. Nes šie riestainiai kaip ir visi kiti sausainiai, kol būna šilti, jie būna labai minkšti, o vėstant ima kietėti.

      Panaikinti