2016 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Žemės riešutų sviestas / Peanut butter

~LT~

Atėjus ilgai lauktam poilsiui, atsirado daug laiko ir vėl užsiimti mėgstama veikla namuose. Po tokios įtemptos vasaros ir rudens pradžios, nieko neveikti atrodo per daug sudėtinga.
Todėl norisi vis išbandyti kokį receptą produktams, kuriuos naudojame kasdien. Šiandien sugalvojau pasidaryti žemės riešutų sviestą, kurį, tiesą pasakius, pradėjau mėgti visai neseniai. Na, gal mėgti ir nėra visai teisingas žodis, apibūdinantis mano ryšį su juo, bet tiesiog riešutų sviesto anksčiau mano gyvenime kažkaip nebuvo ir, regis, buvo gerai.
Bet ima viskas ir apsiverčia aukštyn kojomis, pomėgiai ir įpročiai keičiasi.
O kad būčiau rami dėl sudedamųjų dalių (čia parduotuvėse galima rasti tik amerikietiškų pasiūlymų) nusprendžiau jį pasidaryti. Gi tai visai nesudėtinga!
Mieli šaukšteliai, kuriuos matote nuotraukose šauniųjų EA Ceramic Studio kūrinys.



~EN~

Finally I got my well deserved time to rest after working all summer and fall. And now it's time to start trying new things in my lovely kitchen again.
Lately I'm feeling obsessed with finding homemade substitutes for products that we eat or use everyday. After starting to work out, we found new ingredient in our lifes. That's peanut butter which was never an idea to buy even few months ago. I never had a particular relationship with peanut butter because we never bought it. Since now.
Life can change in a second and so your favorite things.
To be honest, I was never satisfied with the ingredients of store bought peanut butter (mostly you can find American brands here in Naxos) so I decided to give it a try.
And it was so worth it!

Only I must say that you need a strong blender for this job.
These lovely spoons you see in the pictures are a creation of talented EA Ceramic Studio.


~LT~



Vienam 250 ml indeliui prireiks
Receptas pagal My Evil Twin's Kitchen 

300 g sūdytų kepintų žemės riešutų
56 g lydyto sviesto
žiupsnelis jūros druskos
1 valg. š. medaus, skysto

Į galingą maisto smulkintuvą sudedame žemės riešutus, lydytą sviestą ir jūros druską.
Smulkiname lėtu greičiu apie 30 sekundžių, kol gausime stambius trupinius. Karts nuo karto sustabdome ir sustumiame link centro riešutus.



Triname riešutus, vis atstumdami nuo sienelių, kol jie įšyla ir visiskai susitrina. Riešutų sviestas turi tapti skystas ir vientisas.



Man visas trynimas užtruko apie 10-15 minučių, tad reikia turėti šiek tiek kantrybės.
Įmaišome skystą medų ir perplakame dar kartelį. Labai ilgai maišyti nereikėtų, nes gali pradėti skirtis riebalai.


Sukrečiame riešutų sviestą į švarų indelį, paliekame atvėsti ir tuomet uždarome,
Toks sviestas laikosi apie 2 savaites.

~EN~

For a 250 ml jar
Recipe idea from My Evil Twin's Kitchen

300 g salted roasted peanuts
56 g melted butter
a pinch of sea salt
1 Tbsp liquid honey

Place peanuts, melted butter and salt into a jar of your blender.
Process on low speed for 30 seconds. Keep processing stopping once in a while to scrape the sides.
Increase the speed and process until smooth and silky texture is achieved.
Add liquid honey and mix it on high speed. Peanut butter will thichen so don't overmix.
It will get thicker as it cools down.
Transfer peanut butter into a clean jar, wait until it cools down completely and close it with a lid.
Peanut butter will stay good for up to 2 weeks.


2016 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Persikų sangrios šerbetas / Peach Sangria Popsicles

~LT~

Kai nusimato šiltas, saulėtas ir, deja, jau paskutinis vasaros savaitgalis, tam reikia pasiruošti. 
Sukviesti būrį žmonių, daryti iškylas gamtoje ar sode, lepintis skaniu, namie ruoštu maistu, o vietoj visiems įprastų gėrimų mėgautis dar gaivesniu sangrijos variantu, t.y. jos šerbetu!


Manau, kad viskas, kas patiekiama ant pagaliuko, atrodo ne tik žaismingiau, bet ir skaniau. Norisi to paragauti, prisiminti smagias vaikystės dienas ir pabudinti savyje esantį vaiką. 
Žinoma, šis šerbetas skirtas ne vaikams, juo gali mėgautis tik suaugę ir gerai suprantantys, ką reiškia alkoholio vartojimas. Bet, tikiu, kad šis žaismingas šerbetas niekam nieko blogo nepadarys. 
Rinkitės labai gerai prinokusius persikus, nes kitaip šerbetas bus pakankamai rūgštaus skonio.


Persikų sangrijos šerbetas

~10 nedidelėms šerbeto formelėms

3 persikai
1 puodelis + 1 valg. š. balto sauso vyno
3 valg. š. persikų likerio arba brendžio
sauja aviečių, mėlynių ar kitų mėgstamų uogų
1 valg. š. cukraus

Nulupame, išimame kauliuką ir supjaustome nedideliais griežinėliais vieną persiką. Sumaišome jį su pasirinktomis uogomis ir cukrumi, švelniai pamaišome, kad nesutraiškytume uogų. Paliekame 20 minučių, kol cukrus ištirpsta.

Nulupame, išimame kauliukus iš likusių persikų. Maisto smulkintuvu sutriname persikus kartu su vynu ir persikų likeriu iki vientisos tyrės.

Išpilstome vyno ir persikų tyrę į formeles iki 3/4 tūrio. 
Paskirstome uogas ir įsmeigiame pagaliukus.
Paliekame šaldiklyje kelioms valandoms, kol gerai sustingsta.
Mėgaujamės ką tik ištrauktais iš šaldiklio.



~EN~

Peach Sangria Popsicles


For 10 small popsicles

3 peaches
1 cup + 1 Tbsp white dry wine
3 Tbsp peach schnapps or brandy
1/2 cup raspberries, blueberries or other fruits
1 Tbsp sugar

Peel and thinly slice 1 peach. Mix with other fruits and add sugar. Gently mix it without smashing the fruits. Leave for 20 minutes for sugar to dissolve.

Peel and pit the other 2 peaches. Blend peaches together with wine and peach schnapps in a food processor until smooth. 
Divide puree into popsicle molds, filling each about 2/3 of the way full. Add fruits and instert popsicle sticks and freeze until fully set, at least few hours. 
Unmold and serve!


2016 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Citrinų ir mėtų granita / Lemon mint granita

~LT~

Karštoms vasaros dienoms bėgant, net nepajutau, kaip ilgai čia nebuvau. Regis, kiekviena diena pilna visko, visas jėgas atiduodant darbui, tad namie nelieka laiko nei kažką pagaminti, nei nufotografuoti.


Bet termometrui šoktelėjus virš 30 laipsnių, taip norisi gaivos ir kažko lengvo, tad vienoje Gordon Ramsay laidoje pamačiusi šį receptą nutariau pasigaminti.
Cukraus kiekį reguliuokite pagal pageidavimą. Aš savąsias dariau kiek rūgštesnes, bet jei mėgstate saldžiau, nedvejokite ir įdėkite daugiau cukraus.


Citrinų ir mėtų granita

4 porcijoms

4-5 citrinų sulčių
2/3 puodelio cukraus
saujelės mėtų

Išspauskite citrinų sultis, supilkite į puodą. Suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Suberkite susmulkintas mėtas ir perpilkite masę į indą, kuriame šaldysite. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir perkelkite indą į šaldiklį, kol granita sustings (apie 6 val.). Maždaug kas valandą išimkite indą iš šaldiklio ir šakute išmaišykite (išpurenkite) masę.
Patiekite atšaldytuose indeliuose arba taurėse. Skanaus!

~EN~



Lemon mint granita

Yield: 4 portions

Juice of 4-5 lemons
2/3 cups sugar
some peppermint leaves

Squeeze lemon juice and pour it in a saucepan. Add sugar and heat over medium heat until it dissolves.
Add chopped mint and pour the mixture in a freezer friendly box. Cover and freeze until firm (for about 6 hours).
Scrape the tines of a fork quickly across frozen mixture to break into fluffy granules.
Scoop granita into chilled bowls and serve immediately.