2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Svarainių uogienė ir sirupas / Μαρμελάδα και σιρόπι κυδώνι

~LT~

Ar jau nurinkote svarainių derlių? Manau, kad tikrai taip, nes jiems būti lauke jau turbūt būtų per šalta. 
Nors Graikijoje svarainiams dabar pats puikiausias metas - jie didžiuliai, tikrai kone dešimt kartų didesni nei Lietuvoje, o jų galima įsigyti visur. Graikiškas svarainis išvaizda primena tiek obuolį, tiek kriaušę, tačiau jo skonis - labai rūgštus, todėl valgomi prieš tai juos apdorojus kokiu nors būdu. Jie itin vertingai, juose gausu vitaminų, puikiai tinka su kiauliena, jautiena ar vištiena, suteikiant patiekalams saldžiarūgščio skonio, o iš svarainių taip pat gaminamos uogienės, likeriai, taip pat jie konservuojami cukraus sirupe, nes juose gausu pektino.


Uogienės iš svarainių virti dar niekada neteko, bet pamenu vaikystėje iš jų mama virdavo sirupą ir po to džiovindavo. Būdavo tokie skanūs ir saldūs, kad atsilaikyti nepavykdavo! 
Svarainių žievelės ir sėklų neišmeskite - geriau išsivirkite nuostabų sirupą, kuriuo galėsite pagardinti blynelius.


~GR~

Εσείς μαζέψατε την φετινή απόδοση των κυδωνιών; Αν θα'μασταν τώρα στη Λιθουανία θα το είχαμε κάνει στην αρχή του μήνα γιατί εκεί η θερμοκρασία αλλάζει πολύ πιο γρήγορα. 
Όμως στην Ελλάδα ο καιρός είναι κατάλληλος, τα κυδώνια είναι τώρα στην εποχή και έτσι είναι μεγάλα, ώριμα και τα βρίσκουμε παντού. Να φανταστείτε ότι τα ελληνικά κυδώνια είναι ίσως 10 φορές πιο μεγάλα από τα λιθουανικά! 
Αν και το κυδώνι εμφανισιακά είναι κάτι ενδιάμεσο στο μήλο και αχλάδι, στη γεύση όμως δεν τα μοιάζει καθόλου - έχει ξινή γεύση γι'αυτό σπάνια τρώγεται ωμό. Ταιριάζει πάρα πολύ ωραία με χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας, επίσης με κοτόπουλο δημιουργώντας μια γλυκόξινη γεύση. Α, και μη ξεχάσουμε τις νόστιμες μαρμελάδες, λικέρ και γλυκά του κουταλιού που μπορούμε να φτιάξουμε! Το κυδώνι περιέχει αρκετή πηκτίνη που βοηθάει τη μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού να πήξει. 


Μαρμελάδα από κυδώνι δεν έχω ξαναφτιάξει αλλά θυμάμαι όταν ήμουν μικρή η μαμά μου έφτιαχνε σιρόπι κυδώνι και επίσης έβαζε τα κυδώνια να αποξηρανθούν. Ήταν τόσο νόστιμα και γλυκά που δεν μπορούσα να αντισταθώ!
Μην πετάξετε τις φλούδες και κουκούτσια από τα κυδώνια, καλύτερα φτιάξτε ένα ωραίο σιρόπι με το οποίο μπορείτε να περιχύσετε τα πάνκεικς. 

~LT~


Uogienei 

800 g svarainių, nuluptų ir be sėklyčių
800 g vandens
800 g cukraus (kitą kartą mažinčiau kiekį iki 500-600 g, nes buvo saldoka)
50 g citrinos sulčių
vanilės ekstrakto

Nulupame ir išimame sėklytes iš svarainių, supjaustome nedideliais gabaliukais. Sudedame į puodą.
Imame dalį sėklyčių ir žievelių - juos suvyniojame į marlę, ją užrišame ir dedame į katilą su svarainiais. Užpilame vandeniu ir statome ant ugnies.
Verdame ant vidutinės ugnies apie 20-30 minučių, kol svarainiai suminkštės.
Išimame marlę su žievelėmis, dedame ją į sietelį ir šaukštu spaudžiame, laikydami jį virš puodo, kad išsunktume likusius skysčius. 

Supilame cukrų ir citrinos sultis ant išvirtų svarainių. Verdame ant silpnos/vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol uogienė sutirštės. Galima pertrinti maisto smulkintuvu, jei norite vientisos konsistencijos. 
Supilstome uogienę į iškaitintus stiklainius*, užsukame ir paliekame apverstus, kol visiškai atvės. Po to laikome vėsioje, tamsioje vietoje.

*Stiklainius išplauname karštu vandeniu. Statome kakleliu į apačią ant rankšluosčiu išklotos skardos ir dedame į orkaitę. Įjungiame, kaitiname iki 100 C apie 15 minučių. Laikome juos orkaitėje, kad būtų šilti, kol supilstysime uuogienę.


Sirupas
Receptas pagal Cocina Rendez Vous tinklaraštį. 

250 g svarainių žievelių ir sėklyčių
300 g vandens
150 g cukraus
1 cinamono lazdelė
3 gvazdikėliai

Svarainių žieveles ir sėklytes, cinamoną bei gvazdikėlius sudedame į puodą, užpilame vandeniu. Verdame (nuo užvirimo pradžios) 20 minučių. Nukošiame, žieveles ir sėklas išmetame. Sugrąžiname skystį atgal į puodą, supilame cukrų ir verdame 6-7 minutes (nuo užvirimo pradžios). Jei norite tikrai tiršto sirupo, virkite jį apie 10 minučių.
Supilame sirupą į buteliuką ir laikome vėsioje vietoje. 

~GR~


Για τη μαρμελάδα 

800 γρ κυδώνια, το καθαρό βάρος
800 γρ νερό
800 γρ ζάχαρη (την επόμενη φορά θα έβαζα 500-600 γρ γιατί ήταν λίγο γλυκό για εμένα)
50 γρ χυμός λεμόνι
εσάνς βανίλια

Ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κυδώνια, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Τις φλούδες και τα κουκούτσια βάζουμε σε ένα τουλπάνι και το δένουμε καλά. Το βάζουμε πάνω στα κομμένα κυδώνια στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Βγάζουμε το τουλπάνι, το βάζουμε σε ένα κόσκινο και κρατώντας πάνω στην κατσαρόλα, πιέζουμε καλά το τουλπάνι με ένα κουτάλι να τρέξουν όλα τα ζουμιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμόνι, βράζουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. 
Τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα* βαζάκια. Τα αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. 
Τα κρατάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

* πως αποστειρώνουμε τα βαζάκια - τα πλένουμε με καυτό νερό ή τα βουτάμε στο καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα (το ίδιο κάνουμε και με τα καπάκια). Τα τοποθετούμε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια πετσέτα. Βάζουμε στο φούρνο, το ζεσταίνουμε μέχρι τους 100 C για 15 λεπτά. Κρατάμε τα βαζάκια στο φούρνο να παραμένουν ζεστά μέχρι να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα.


Το σιρόπι κυδώνι
Η συνταγή από εδώ

250 γρ φλούδες και κουκούτσια από κυδώνια
300 γρ νερό
150 γρ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
3 γαρύφαλλα 

Βάζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια στην κατσαρόλα μαζί με το ξυλάκι κανέλας και τα γαρύφαλλα, προσθέτουμε το νερό. 
Βράζουμε (από το σημείο βρασμού) για 20 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε τις φλούδες και κουκούτσια. Ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα το υγρό που βράσαμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, βράζουμε για 6-7 λεπτά. Αν θέλετε πιο πηχτό το σιρόπι, βράστε για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε το σιρόπι στο μπουκαλάκι και αφήνουμε να κρυώσει. 
Κρατάμε στο ψυγείο.


4 komentarai:

  1. Sveiki, labai noriu pritarti, kad tiek uogienė tiek sirupas labai skanūs. Tik mane mokė, kad sėklytes reikia virti kartu, tuomet uogienė geriau sutirštėja ir įgauna labai gražią bordo spalvą :) o ir su per pus mažiau cukraus gaunasi labai skanu :)) nors gal dar priklauso nuo svarainių rūgštumo. Čia Vokietijos pietuose jie gana gerai prinoksta ir būna saldžiarūgščiai

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, na šioje uogienėje aš sėklytes ir žieveles surišau į marlę ir viriau iš pradžių kartu. O po to jas išėmiau ir viriau su cukrumi.
    Cukraus tikrai reikėjo mažiau, nes man buvo kiek per saldu, nors šią uogienę aš panaudojau ir prie pikantiškų sūrių, kur puikiai suderėjo saldu-sūru :)
    Graikijos svarainiai sakyčiau pakankamai rūgštūs, bent jau ta rūšis, kurią čia naudojau. Jie tokie didžiuliai ir labai kieti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kažkada pirkau turkiškus, tai taip pat buvo dideli ir rūgštūs, o kiek vargau kol nuvaliau juos ujėj :) Vokietijoje jie kiek mažesni ir minkštesni :) šiaip ar taip, uogienė laabai skani

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tie dideli svarainiai tai iš tiesų yra kiek kitas giminingas augalas - cidonija, rusai juos vadina aiva. Jie auginami ir Lietuvoje, tik nėra populiarūs.

    AtsakytiPanaikinti