2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

Šokoladinis tortas su vyšnių putėsiais

Jau laukdama lėktuvo pradėjau galvoti apie šį įrašą, kuriame turėtų sutilpti praėjusių atostogų įspūdžiai, patirti nuotykiai ir, žinoma, receptai.


Atostogos, na ką jau čia, grįžimas iš vienų namų į kitus, į Lietuvą, buvo kaip visada lauktas. Taip seniai nebuvau namie, o kai grįžau atrodė, jog niekas nepasikeitę, viskas taip, kaip visada ir buvo, o praėjęs laiko tarpas pasirodo lyg nebeegzistuotų, ėmė ir išsitrynė.
Nuo pat pirmos akimirkos norėjosi nuveikti tiek daug, bet tuo pačiu ir sustoti, pailsėti. Tad turėjau karališką galimybę daryti tik tai, ko noriu. Per dvi praleistas savaites tikrai pasikroviau teigiama energija iš turėtų kelionių ir, svarbiausia, iš kartu buvusių žmonių. Kaip gera jaustis tokia mylima, jog kartais jautiesi, kad to net nenusipelnei, nes, kai buvai toli, galėjai skirti tikrai daugiau dėmesio jiems, o kažkodėl to nepadarei. Nusprendžiau tai keisti. Tie mane supantys žmonės verti girdėti ir pajausti kasdien, kad aš juos branginu ir vertinu!




Nes gyvenimas nelaukia... Tad atgavusi jėgas galėsiu kibti į paskutinį mokslų semestrą, kuris vis verčia mąstyti apie ateitį, kuri labai miglota. Na, bet apie ją parašysiu vėliau. Kad per daug neišsiplėsčiau, gi reikia parašyti apie atostogų saldumynus. Jų iš tiesų buvo nemažai, apskritai, namie atsivalgiau turbūt už metus, viskas buvo taip skanu!
Pirmasis tortas keptas tik grįžu - brangios sesutės gimtadieniui. Kadangi ji dievina vyšnias, teko fantazuoti ir iš įvairių idėjų sukurti TĄ tortą. Tad jis gavosi ir labai šokoladinis, ir tuo pačiu gausiai vyšninis. 

Kepiau 24 cm formoje.
Pats tortas atrodė taip - vaflinis pagrindas, šokoladiniai putėsiai, šokoladinis biskvitas, vyšnių putėsiai ir viskas aptepta šokoladiniu glaistu.

Vafliniam pagrindui (kiekiai labai apytiksliai)
  • 5 nedidelių šokoladu perteptų vaflių
  • ~40 g juodojo ar pieninio šokolado (jo reikia tiek, kad vafliai susimaišytų ir neliktų sausų)
Šokoladiniams putėsiams
  • 225 g juodojo šokolado
  • 40 g sviesto
  • 150 g kiaušinių baltymų (apie 4-5)
  • 75 g cukraus
  • 100 g plaktos grietinėlės (ne visiškai standžiai išplaktos)
  • 40 g kavos likerio ar brendžio (jo galima ir atsisakyti)
Šokoladiniam biskvitui
  • 100 g cukraus pudros
  • 70 g smulkiai maltų lazdyno riešutų
  • 30 g nesaldintos kakavos
  • 125 g kiaušinių baltymų
  • 30 g cukraus
Vyšnių putėsiams
  • 250 g vyšnių be kauliukų (sutrintų į košę)
  • 25-30 g cukraus (priklausomai nuo to, ar labai rugščios vyšnios)
  • 25 g vyšnių skonio likerio (nebūtina)
  • 15 g želatinos (išbrinkintos panašiame kiekyje vandens)
  • 250 g plaktos grietinėlės
Aptepimo glaistui (jis tas pats, naudotas Zacher tortui, tik padvigubinau kiekį)
  • 100 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 6 g nesaldintos kakavos
  • 100 g šokolado, susmulkinto 

Vafliniam pagrindui susmulkiname vaflius maisto smulkintuvu ar tiesiog maišelyje kočėlu. Šokoladą ištirpiname garų vonelėje. Sumaišome, kol nelieka sausų vaflių. Paskleidžiame plonu sluoksniu pasirinktos torto formos dugną. Dedame į šaldytuvą (geriau net į šaldiklį), kol pagrindas sustings.

Šokoladiniams putėsiams 

Susmulkiname šokoladą, sviestą supjaustome nedideliais kubeliais ir juos išlydome garų vonelėje. Paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.
Tuo metu išplakame kiaušinių baltumus, kai jie gerai suputoja ir padvigubėja, beriame pamažu cukrų. Plakame, kol taps tvirti ir stabilūs baltymai.
Supilame atvėsusį šokoladą į baltymus ir labai atsargiai išmaišome. Supilame likerį, jei jį naudojame. Porą kartų atsargiai pamaišome.
Išplakame grietinėlę ir pamažu dedame į pirmąją masę, švelniai maišant, kad baltymai ir grietinėlė nesubliūkštų. Dedame į šaldytuvą, kol jų prireiks.

Biskvitui

Sausus ingredientus sumaišome dubenyje. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų (kai plakant jie padvigubėja, pradedame berti pamažu cukrų). Atsargiai sumaišome baltymus su sausais ingredientais. Kepame 24 cm skersmens apvalioje kepimo formoje (aš naudojau atsegamais kraštais). Taip pat galima paskleidus tešlą skardoje, ją pabarstyti vyšniomis be kauliukų, kad ir biskvitas būtų kuo labiau vyšninis.
Kepame 170 C apie 20-30 min. (patikrinant mediniu pagaliuku, ar vidus jau sausas). Atvėsiname ir, jei reikia, t.y. per daug iškilęs biskvitas, šiek tiek apipjauname, suploniname.

Vyšnių putėsiams

Vyšnias sutriname iki košės, jas dedame kartu su cukrumi į prikaistuvį ir kaitiname, kol cukrus ištirps. Tuo metu šaltame vandenyje išbrinkiname želatiną. Kai cukrus ištirpsta, nukeliame nuo ugnies, sudedame želatiną, maišome, kol ji ištirpsta. Kai masė pravėsta, supilame likerį, jei jį naudojame. Kai galutinai atvėsta, sumaišome su lengvai plakta grietinėle.

Šokoladiniam glaistui (jį ruošiame daug vėliau ar net kitą dieną)

Į nedidelį puodą pilame grietinėlę ir kakavą. Ant vidutinės ugnies kaitiname, kol užvirs, karts nuo karto pamaišydami. Nuo užvirimo momento, viriname apie minutę. Tuomet pamažu pilame ant smulkiai pjaustyto šokolado, gyvybingai maišant, kol šokoladas išsilydys ir padažas taps pakankamai tirštas. Pilame ant torto viršaus, mentele paskleisdami po visą paviršių.


Torto formavimas

Ant sustingusio vaflinio pagrindo tolygiai paskirstome šokoladinius putėsius. Dedame biskvitą (jis bus labai trapus, tad jei įplyš, nieko baisaus, tiesiog be tarpelių sudėliokite biskvitą per visą pagrindą). Jį galime sulaistyti sirupu (kiek vandens-tiek cukraus).
Tuomet paskleidžiame vyšnių putėsius iki pat torto formos viršaus. Putėsiai turėtų būti panašaus storio, o biskvitas per viduriuką. Dedame tortą į šaldytuvą keletai valandų, o dar geriau per naktį, kad skoniai susigulėtų ir susijungtų.
Aptepame tortą paruoštu glaistu, papuošiame ir galime smaguriauti!
Gaila, neturiu pjūvio nuotraukos.

2 komentarai:

  1. Labai grazus tortas!! O atostogos, atostogos!! Ar nuotraukose Nida, ar man tik taip atrodo?? Grozis neispasakytas!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonime, labai dėkoju :) Atostogos buvo tikrai įsimintinos! O nuotraukose ir šiek tiek Palangos, ir Nidos :)

    AtsakytiPanaikinti