2012 m. rugsėjo 21 d., penktadienis

Bazilikų pasta žiemai

Pamažu pradėjau rūpintis žiema, t.y. atsargomis jai. Nesu iš tų, kurie kažką konservuoja ar džiovina, nes visų pirma savo sodo gėrybių neturiu, viską reikėtų pirkti, tad, manau, tai visai nelogiška, ypač, kai visus metus vyksta savaitiniai šviežių sezoninių daržovių turgūs, kuriuose nusiperku to, ko norisi. Tačiau šiais metais buvome pasisodinę nemažą kiekį bazilikų, kurie, mūsų nuostabai, taip suvešėjo, kad prieš pasikeičiant klimatui, žūtbūt norėjosi juos išsaugoti žiemai. Jie gi tokie nuostabūs, gaila būtų tiesiog palikti nušalti ir sudžiūti. 


Laimei, sesuo man vis atsiunčia Virtuvės žurnalų, kur viename iš numerių radau puikų straipsnį apie prieskoninių žolelių išsaugojimą visą žiemą. Ilgai negalvojau ir padariau. Žurnale rašo, kad taip paruošti bazilikai gali išsilaikyti net iki 9 mėnesių, laikomi šaldytuve! Tai yra net daugiau, nei man reikia :) Pamaniau, nuostabu šaldytuve turėti naminę pastą, kurią bus galima naudoti sriuboms, troškiniams, salotoms ar padažams!

Receptas ar greičiau idėja paimta iš Virtuvė. Nuo...Iki...Nr. 8 (27), 2011, p. 30-31.

Nedideliam ~200 ml stiklainiui reikės:
  • 150 g bazilikų lapų (nuplautų ir išdžiovintų)
  • 60-80 ml alyvuogių aliejaus
  • verdančio vandens
  • švaraus stiklainio
  1. Tad nuskynusi tikrai nemažą baziliko krūmą, kruopščiai šakeles nuploviau, o po to ant rankšluosčio sudėjau nuskintus lapelius, palikau išdžiūti. Tuomet sudėjau juos į didelį dubenį ir užpyliau, kad visus gerai apsemtų, verdančiu vandeniu. Lapelius vandenyje reikia palikti apie 10-15 sekundžių.
  2. Vandenį nupilame, bazilikus nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Sudedame juos į elektrinį maisto smulkintuvą, įpilame apie 60 ml alyvuogių aliejaus ir pulso režimu triname žoleles, kol gausime pastą. Jei reikia, trinant galima įpilti papildomai aliejaus. 
  3. Bazilikų pastą sudedame į švarų stiklainį, užpilame alyvuogių aliejumi (apie 0,5-1 cm), užsukame ir laikome šaldytuve iki 9 mėnesių.
Aš, tiesa, kitame graikiškame žurnale skaičiau, kad bazilikų nuoviras labai tinka veidui gaivinti ir valyti, t.y. tokį nuovirą susipilame į buteliuką su purkštuku ir kas rytą juo apsipurškiame švarų veidą - toks tonikas turi ir antibakterinių savybių, apsaugo nuo spuogelių atsiradimo. 

8 komentarai:

  1. Pernai metais keletas blogų taip pat darė šią pastą, bet kiek pamenu atsiliepimai ne kokie buvo. Labai greitai pelyti pradėjo. Tad sėkmės Tau!
    Įkeliu Redos atsiliepimus: http://laisvalaikisvirtuveje.blogspot.de/2011/07/prieskoniniu-zoleliu-pasta.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rimtai? Oho, tikrai to nesitikėjau... Ačiū, Aguonėle, už nuorodą. Na, pati vakar pasidariau tą pastą, tad žiūrėsiu, kas vyks su ja.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir kaip išsilaikė Tavoji pasta? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dabar nelabai pamenu, kiek tiksliai laikėsi, bet tikrai ilgiau nei mėnesį išbuvo šaldytuve. Karts nuo karto užpildavau papildomo aliejaus ir sėkmingai naudojau įvairiems patiekalams. Tiesa, tiek, kiek rašoma žurnale, tikrai nesilaiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. ragavau bazilikų pastą su aliejumi ir druska. tikslaus recepto šeimininkė neišdavė, nes prekiauja paruošta pasta. bet manau šitą jūsų receptą papildžius druska tikrai ilgiau išsilaikytų. beje ten buvo stipriai pasūdyta.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tiesą sakote, nes druska tikrai gelbsti nuo sugedimo. Šiemet vėl turiu bazilikų, reikėtų pabandyti. O ta jūsų matyta pasta buvo labai tiršta kaip pesto ar labiau aliejinė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nebuvo tai tiršta kaip pesto, bet ir neplaukė aliejuje bazilikai. pasigaminau ir aš, tiesa tik dvi savaitės kol kas jam :) ir manau bus suvalgytas greičiau nei suges :)

      Panaikinti
  7. Šiemet dariau panašią pastą į jūsų minimas, tai įdėjau druskos, pipirų, česnako ir stovi jau koks mėnuo ir laikosi kuo puikiausiai. Nemanau, kad pelytų, turėtų laikytis iki pavasario. Manau tokią su mažu kiekio aliejaus būtų galima ir užšaldyti.

    AtsakytiPanaikinti