2012 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis

Vasara tęsiasi... Salotos su figomis!

Šiandien man laisvadienis ir jis nuostabus. Sėdžiu kieme visą pusdienį ir leidžiu sau pelnytai atsipūsti, mėgautis ir lepintis. Netikėtai ryte atkeliavęs siuntinukas iš draugo tėvų, gyvenančių Naksos saloje, labai nustebino ir nudžiugino. Gavome dėžę vaisių, surinktų iš jų sodo - didžiules kekes vynuogių, kurios tokios saldžios, jog suvalgius keletą ima net troškinti, o labiau nei pastarosios, mane nudžiugino figos! Kaip sakiau sesei, tai kone dievų maistas. Skonio net apibūdinti negaliu, į jokį kitą vaisių jos nepanašios, tas saldumas, tas skonio subtilumas ir harmoniškumas - pakylėja tikrai aukštai...


Pačios figos yra vienos iš seniausių kultūrinių augalų pasaulyje, kilusių iš Azijos. Labiausiai vertinamos šviežios figos, nes jose gausu vitamino B, C, provitamino A, mineralinių medžiagų, įvairių fermentų ir kt. Figos, deja, yra labai kaloringos. Viena jų turi 37-48 kalorijas. Nors jose ir gausu kalorijų, tačiau jos daug naudingesnės už saldumynus ir gali puikiai pakeisti saldainius ar šokoladą, nes netukina.
Figos puikiai dera su sūriu, rūkytu kumpiu, todėl gali būti naudojamos įvairiems užkandžiams, salotoms. Taip pat figos šalina nuovargį, didina darbingumą, suteikia energijos. Tiek šviežiose, tiek ir džiovintose figose yra gausu pektinų, kurie padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Dėl šios priežasties, šiandienos pietų meniu per minutę apsivertė aukštyn kojomis - planuoti įdaryti pomidorai buvo greit išstumti iš pirmos vietos, o joje įsitaisė salotos su figomis ir kumpiu prosciutto. Pamaniau, kai jau šaldytuve turiu figų, būtina pasilepinti ir papietauti kiek gurmaniškiau.

Taigi dviems porcijoms reikės:
  • įvairių salotų lapų (garžgarščių, salotų ir pan.)
  • 6-8 vidutinio dydžio figų
  • 1-2 kriaušių (nebūtina)
  • kumpio prosciutto 
  • duonos skrebučių (nebūtina)
Padažui:
  • 5-6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (extra virgin)
  • 2-3 valg. šaukšt. balzaminio acto
  • 1 valg. šaukšt. medaus
  • šviežiai maltų pipirų
Kruopščiai nuplauname, nusausiname ir suplėšome salotų lapus į dubenį ar gilesnę lėkštę. Nuplauname, nulupame ir supjaustome pusiau ar į keturias dalis figas. Pridedame kumpio prosciutto tiek, kiek norisi. Aš kiekvieną juostelę susukau. Pabarstome duonos skrebučiais, jei norime. Aš šį kartą kriaušių nedėjau, bet jas taip pat nuplovus, nulupus odelę ir supjausčius gabaliukais galima dėti į dubenį. 
Padažo ingredientus sumaišome atskirame dubenėlyje ir juo apšlakstome salotas. 




***
Recipe in English

For 2 persons:
  • various salad leaves (rocket and other kind)
  • 6-8 medium size figs
  • 1-2 pears (not necessary)
  • prosciuto
  • croutons (not necessary)
Dressing:
  • 5-6 Tablespoon of extra virgin olive oil
  • 2-3 Tablespoon of balsamic vinegar
  • 1 Tablespoon honey
  • freshly grounded pepper

Clean, drain and rip the salad leaves. Wash, peel and slice in half or quarters the figs. If you decided to add some pears, wash, peel and slice them. And the prosciuto (I rolled every slice and put them in the salad). Also you can sprinkle with some crutons.
Mix all the dressing ingredients in a separate bowl and then sprinkle it on the salad.


4 komentarai:

  1. jo, mazdaug isivaizduoju, koks geras skonis, nes labai panasias dariau valentin dienai:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ohoho, Ugne, turėjo būti ypatinga vakarienė :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vilma, dėkui! Tikrai pasijutau nekasdieniškai valgydama tokias salotas :)

    AtsakytiPanaikinti