2012 m. liepos 21 d., šeštadienis

Jogurtinis desertas

Praėjusią vasarą, man regis, jau jums sakiau, kad Atėnų vasara man visai nepatinka. Šiais metais taip pat mano nuomonė nelabai pasikeitė. Liepos mėnesį užgriuvę 40 laipsnių karščiai tapo tikru išbandymu. Iš tiesų, laukiant bent menkiausiai jaučiamo atvėsimo, net nepastebėjau, kad ir liepos mėnuo eina į pabaigą. Iš dalies gerai, nes kitą mėnesį laukia tos išsvajotos atostogos, kurios jau suplanuotos ir jas belieka įgyvendinti, pasikraunant geros nuotaikos ir energijos likusiai metų daliai, bet iš kitos pusės, liepos pabaiga reiškia ir pačios vasaros judėjimą link pabaigos. Na, gerai, jos dar liko nemažai, bet kaip lengva priprasti prie to sulėtėjusio ritmo (kai nereikia kasdien lakstyti iš darbo į mokyklą), to dienos nerūpestingumo, vėjavaikiškumo, vasarinės rytmečio gaivos, šlapios žolės vakarais ir nesibaigiančios šilumos bei saulės šviesos. 


Kai taip karšta, labai sunku surasti, ko norėtųsi valgyti. Dažniausiai tokios dilemos baigiasi dubenėliu granolos, lėkšte vaisių ar lengvais sumuštinukais. Tačiau, kartais būna, kad kažko saldaus vis vien norisi. Tokiais atvejais gelbsti tokie desertai, kaip šis - jogurtinis sluoksniuotas desertas su namie gamintais "damų piršteliais" ir konservuotais abrikosais bei vanilės ankštimi. Be galo gaivus, gardžiai saldus, bet tuo pačiu ir neapsunkinantis skrandžio. 

Vieną dieną dvejojau - šis desertas ar tiramisu, nesigailiu nė trupučio, kad nepasirinkau tikrai riebaus tiramisu ir likau prie šio vasariško deserto.
Receptas iš žurnalo Γλυκές Ιστορίες, 44 psl.
Nieko iš esmės nekeičiau, tad nurodau receptą, skirtą 12-ai asmenų.

  • 400 g konservuotų abrikosų (kiekis jau nuvarvinus skystį)
  • vanilės ankšties (jos neturint, naudokite tiesiog vanilės esenciją, aromatą ar pan.)
  • 750 g graikiško tiršto jogurto (naudojau 2 % riebumo)
  • 75 g grietinėlės (20-30 % riebumo)
  • 100 g cukraus pudros
  • 100 g pieno
  • 30 g brendžio
  • 200 g sausainių "damų pirštelių"
  • 50 g migdolų plokštelių (papuošimui)
Nuvarviname abrikosus ir atidedame juos į šalį. 
Peilio galiuku įpjauname vanilės ankštį išilgai per centrą ir išgremžiame sėklytes.
Dubenyje lengvai išplakame grietinėlę, sudedame jogurtą, atsargiai išmaišome, suberiame cukraus pudrą (jei ji sušokusi stambiais gabaliukais, geriau ją persijoti, bus vientisesnė masė), sudedame vanilės sėklytes, maišome, kol viskas gerai susijungs ir taps vientisa masė. 
Padarome iš pieno ir brendžio sirupą (man iš tiesų tas derinukas atrodė kiek keistas, bet įpyliau šiek tiek ir likusio abrikosų skysčio, tad galutinis variantas buvo gardus).
Imame stiklinį indą, plonu jogurto sluoksniu padengiame pagrindą. Kiekvieną sausainį pamirkome po keletą sekundžių sirupe iš abiejų pusių (panašiai kaip ir gaminant tiramisu), dėliojame inde vieną šalia kito, kol užpildomas visas plotas. Ant viršaus išdėliojame abrikosus. Jei jie labai stambūs ar stori, galima kiek paploninti, perpjaunant pusiau. Taip formuojame jogurtą-sausainius-abrikosus, užbaigdami jogurtu, kol nebelieka ingredientų arba kol pasiekiame indo viršų.
Paliekame šaldytuve atvėsti ir sustingti mažiausiai 2-3 valandoms. Aš savąjį palikau per naktį šaldytuve. Prieš patiekiant, apibarstome sausoje keptuvėje pakepintomis migdolų plokštelėmis bei cukraus pudra.



Gaila, neturėjau galimybės padaryti nuotraukos prapjauto deserto, nes vežėmės į svečius, tad kažkaip nesinorėjo gaudyti "kampų" su fotoaparatu. 

10 komentarų:

  1. Super... labai labai skaniai skamba:) kartais taip norisi ko nors greito ir skanaus, o kepti nera laiko. Butinai bandysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip puikiai atrodo! Kaip tik dar turiu "damų pirštelių" :) O abrikosus gal galima pakeisti kažkuo?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vaiva, džiugu, kad patiko. Desertas, manau, tikrai nenuvils! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Asta, manau, galima keisti bet kokiais mėgstamais vaisiais :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labas, Inga. Aciu uz Tavo saunius tekstus, su malonumu juos skaitome. Galvojame vel aplankyti Atenus. Norime nors trumpam issprusti is lietuviskos ziemos, mastome apie sausio viduri, kada Lietuvoje ypac niuru... Skaiteme ivairius saltinius, bet bendros nuomones nesusidareme apie sausio orus Atenuose. Ar tiesa, kad vidurkis apie +10 laipsniu ir daznai lyja? Skaitydami Tavo teksta supratome, kad siais metais ir sniego buvo... Bet prisiminus Lietuvos orus su -20 ir 4 valandas sviesos per para... Aciu, laukiame. Marius

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mariau, labai malonu, kad įdomu, ką rašau :) Aplankyti Atėnus visada gera idėja. Na, orai permainingi tiek sausį, tiek vasarį. Būna nuo +6...+14 laipsnių, nors pasitaiko ir iki +19, čia vasaris kažkodėl daug niūresnis. Taip, pasitaiko, kad lyja, bet tie lietūs nėra tokie dažni. O taip pat sniego būna ne centriniuose Atėnų rajonuose, bet aukščiau, kur kalnai (Kifisia pvz.).. Jei dar kas įdomu, parašykite man kp.inga@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šį desertą dariau su mėlynėmis - labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Super! Net neabejoju, kad ir su mėlynėmis jis ypatingas :)

    AtsakytiPanaikinti