2012 m. birželio 29 d., penktadienis

Sveika bananų duonelė

Niekada nebuvau jos ragavusi. Tikrai, mintyse nebuvo jokių skonio asociacijų, nežinojau, kodėl pasaulis ją taip mėgsta, tad po ilgos pertraukos, dėl mokslų ir darbo gausos, grįžau į virtuvę su šiuo kepiniu. Bananų duonelė, negaliu kalbėti apie visas, bet ši - buvo man tobula. Tokia maistinga, tokia aromatinga, tokia drėgna ir kvapni. Dar šiltos pusę be vargo suvalgėme, o ir kitą dieną pusryčiams buvo neabejotinai geriausias pasirinkimas - tai buvo ne tik puikus gardumynas, bet ir labai sveikas bei maistingas užkandis. 


Kad ir jūs neabejotumėte jos puikumu, nusprendžiau pateikti trumpą informaciją apie pagrindines sudedamąsias duonelės dalis.
Bananai - vaisius, sudėtyje turintis daug mineralinės medžiagos kalio (100 g turi 370 mg), būtino normaliai širdies veiklai. Bananuose gausu aminorūgšties triptofano, kuris virsta serotoninu, slopinamuoju smegenų neuromediatoriumi, sumažinančiu nervų sistemos aktyvumą. Prinokę bananai aktyvina žarnyno veiklą, juos patartina valgyti užkietėjus viduriams ir sergant opa. Ne visiškai prinokę bananai turi sutraukiamųjų savybių, todėl naudingi viduriuojant ir sergant hemorojumi. Bananuose gausu A, C ir B1, B2, B6 grupės vitaminų.  Kitos mineralinės medžiagos – kalcis, geležis, fosforas, natris ir magnis.
100 g bananų energinė vertė lygi 97 kcal/408 kJ. Vaisiaus minkštime yra apie 75 proc. vandens, 15-20 proc. cukrų, apie 7 proc. krakmolo, 1,3 proc. baltymų, 0,3-0,6 proc. riebalų. 


Migdolai – turi daug skaidulų, vitamino E, mangano, vario, magnio, vitamino B2, fosforo, kalio, kalcio, taip pat yra baltymų, geležies, folio rūgšties, vitamino B3 šaltinis. Migdolai, kaip ir kiti riešutai, yra stiprūs antioksidantai, jie gerai malšina alkį. Migdolai gali padėti sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, slopinti diabeto priepuolius, taip pat naudingi širdžiai. Juose esančios riebiosios rūgštys gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje (pačiuose migdoluose cholesterolio nėra) ir širdies ligų riziką. Vitamino E – padeda apsaugoti arterijas nuo kalkėjimo. Jie dažnai rekomenduojami norintiems priaugti svorio. 

Lazdyno riešutai – vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra kalio, magnio, fosforo, geležies, cinko, seleno, 9 vitaminų ir daug augalinių baltymų, taip pat mums reikalingų aminorūgščių. Turi vitaminų B ir E, kurie stiprina mūsų plaukus ir gerina odos būklę. Baltymų lazdyno riešutuose beveik tiek pat kiek mėsoje, o angliavandenių - mažai. Padeda išvengti širdies ligų, dujų kaupimosi žarnyne, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Energetinė vertė – 658 kcal/ 2786 kJ.

Moliūgų sėklos – jose yra pektinų, dervų, organinių rūgščių, ląstelienos, vitaminų (B1, B2, C, PP, E), karotino, mineralinių medžiagų ir ypač didelis kiekis magnio. Moliūgų sėklos skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, reguliuoja vandens ir druskų apykaitą, aktyvina žarnyno peristaltiką (tinka valgyti užkietėjus viduriams). Šios sėklos stiprina kraujagysles ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. 100 g yra 33 g baltymų, 42 g riebalų ir 13 g angliavandenių. Energetinė vertė - 600 kcal. 

Receptas iš puikaus My New Roots tinklaraščio.
Mano puodelio talpa - 250 ml.

O pačiai duonelei reikės:
  • 1/4 puodelio pieno (galima rinktis kokį norite - riešutų, sojos, ožkos ir pan.)
  • 6 valg. šaukšt. sviesto (lydyto) (galima naudoti alyvuogių aliejų, kokosų aliejų)
  • 6 valg. šaukšt. klevų sirupo, medaus ar melasos sirupo (naudojau 2 valg. šaukšt. medaus)
  • 1 arb. šaukšt. vanilinio cukraus
  • 4-5 vidutiniai labai prinokę bananai (sutrinti šakute)
  • 2 puodeliai miltų (naudojau 1.5 puodelio pilno grūdo ir 0.5 puodelio šviesių)
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1 arb. šaukšt. kepimo sodos
  •  1/2 arb. šaukšt. druskos
  • 1 puodelis sėklų ir susmulkintų riešutų (naudojau moliūgų sėklas, lazdyno ir migdolų riešutus)
  • 100 g stambiai kapoto juodojo šokolado (pasirinktinai)
Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
Dideliame maisto smulkintuve (angl. blender) sumaišome pieną, lydytą sviestą,  medų, vanilinį cukrų ir sutrintus bananus. Sutrinti iki vientisos košės konsistencijos. 
Kitame dubenyje sumaišome sausus ingredientus (miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską). Supilame bananų masę ir išmaišome, darydami kuo mažiau judesių. Suberiame sėklas, smulkintus riešutus ir šokoladą. Išmaišome ir pilame tešlą į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą (galima ją iškloti tiesiog kepimo popieriumi). Aš turėjau tik apvalią 20 cm skersmens formą, bet kitam kartui gal jau turėsiu ir pailgą, gražią kekso formelę.
Kepame apie 30-60 min. Laikas priklauso nuo kepimo formos, manojoje prireikė apie 35 min., nes tešla pasiskirstė plonesniu sluoksniu. Tad rekomenduojama nuo 30-ties min. pradėti tikrinti mediniu pagaliuku, kol jis ištrauktas bus sausas.

8 komentarai:

  1. Ar būtinai reikia dėti ir sodos , gal galima kiek daugiau tik kepimo miltelių?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi nelabai suprantami tie jų baking powder ir baking soda išskyrimai. Na, kodėl gi negalima dėti vieno kurio nors tik daugiau. Dar pasiguosiu, kad niekaip nesugebu normaliai sunokinti bananų. Stovi jie pas mane savaitę, bet vis tiek pusžaliai. Tada prarandu kantrybę ir sunaudoju tokius, kokie yra. O tada visi skundžiasi, kad trūksta saldumo.
    O duonelė atrodo įdomiai :) Ypač dėl to, kad joje pridėta riešutų ir sėklų. Skanu ir maistinga ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rita, Voriuk, manau, galima dėti ir vieną iš dviejų turimų, padvigubinus jo kiekį. Tas išskyrimas tikrai įdomus, nes iš esmės tiek soda, tik kepimo milteliai atlieka tą pačią kildinimo funkciją. Turbūt jau jų gamyboje atliekami kokie skirtingi veiksmai ;)

    Voriuk, dėl bananų prisipažinsiu, kad pas mus parduotuvėse būna net atskirai sudėti tie ypač sunokę bananai, tai namuose jų brandinti neteko. O tu juos kaip nokini? Pamenu tėvų pažįstami veždavo iš Ispanijos žalius bananus ir laikydavo virtuvėje spintelėje, kol sunokdavo.
    Aha, duonelė tikrai labai maistinga ir šauniausia, kad riešutus ir sėklas galima naudoti kokias tik sugalvoji :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kadangi tingiu naktį rašinėti savais žodžiais, pasinaudosiu Viktorijos iš receptumedis.lt susisteminta info:

    soda ir kepimo milteliai naudojami tam pačiam tikslui, juos dedame į tešlą tam, kad galutinis kepinys pasidarytų puresnis ir minkštesnis. Reakcijos metu abu šie produktai išskiria anglies dioksidą, kurio burbuliukai ir išpurena tešla. Bet, soda išskiria anglies dioksidą po to, kai sureaguoja su rūgštimi (kefyru, actu, kakava ir t.t.). O kepimo miltelių sudėtyje jau yra rūgšties, todėl tam, kad prasidėtų reakcija, reikalingas tik skystis.

    Todėl:

    sodą rekomenduojama naudoti, jei tešloje yra rūgščių produktų (kefyro ir pan.). Taip tešla ne tik išpurenama bet ir jos skonis pasidaro švelnesnis, ne toks rūgštus.
    kepimo miltelius, jei rūgščių tešloje nėra (pvz. tešlos pagrindas yra pienas).

    Naudojant sodą, svarbiausia yra nustatyti teisingą jos kiekį. Nes jei jos įbersime per daug ir rūgšties neužteks, kad sureaguotų visa soda, jos skonis gali sugadinti patiekalą. Bet, jei prieš beriant į tešlą mes nugesiname sodą actu, tai visa reakcija įvyksta šaukšte! O tešlą kildins tik jos mažas nesureagavęs likutis. Manau, daug teisingiau tiesiog berti mažiau sodos :)

    Ir paskutinis klausimas, kodėl kartais receptuose naudojama ir soda ir kepimo milteliai? Viskas labai paprastai. Tokiais atvejais, tešloje būna per mažai rūgšties ir atitinkamas sodos kiekis nesugeba tinkamai pakelti tešlą. Todėl papildomai į pagalbą kviečiami kepimo milteliai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, didžiuuulis ačiū už labai naudingą informaciją. Dabar jau prisiminsiu ilgam, kas ir kodėl naudojama :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. 1/4 pieno.... Litru? Puodelio? Ar...? Idomu. Ar paciai eksperimentuoti? ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Daiva, puodelis ten.. Jei paprasčiau, tai 60 ml :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tiems, kuriems nesiseka sunokinti bananu!
    As gavau maisa zaliu bananu, sukosi man galva kur tiek zaliu reiks det, gaila mest, reikia prinokinti ir juos sunaudoti. Taigi , bent jau mano maksiminis maisas bananu prinoko butent maiselyje (plastmasiniame,) vonioje ant grindu. Nezinau kad turejo itakos, bet visos tos zalios kekes sunoko per savaite ir net parudavo vietomis. :) Siaip man patare maisa laikyti ant palanges, bet as neturejau tiek vietos, tad puikiai tiko ir sviesus vonios kambarys, beje jis vesokas. :]

    AtsakytiPanaikinti