2012 m. birželio 11 d., pirmadienis

Panakota su persikais


Pirmadienis prasidėjo ir iki pat pabaigos buvo keistokas - pirma mintis nubudus, kad tai bus puiki diena, tačiau nerangiai išsiruošus anksti ryte į darbą, viskas ėmė keistis, dėl didžiulių karščių, darbo sąlygos tapo pakankamai sunkios (kaip tyčia sugedo ir oro vėdinimo sistema parduotuvėje, o stovint šalia orkaitės, mažas malonumas visą rytmetį darbuotis, tiesiogine žodžio prasme, braukiant prakaitą), grįžtant namo vėlgi rodėsi, kad gal jau viskas sukasi geryn, šiandien pasiekiau rekordą važiuojant dviračiu, nes užkopiau į visus kalnus, kurie yra pakeliui į namus. O patikėkit manim, jų labai daug, spiginant saulei būna labai sunku :) Visada juos įveikinėdavau pėstute, stumdama dviratį šalia savęs, nes jokiais būdais man nepavykdavo to padaryti, bet šiandien įvyko mažas stebuklas ir tuom labai didžiavausi. 
Na bet po to įvyko vėl kažkoks perversmas ir rodėsi metų klausimai pradėjo kamuoti mano galvą, net negaliu paaiškinti kodėl, tik viena aišku, kad tai privedė prie to, kad rodosi, žodžių mano lūpose šį vakarą nebėra, norisi pabūti tyloje ir viską sudėlioti į vietas. 
***

Šis savaitgalis buvo netikėtai karštas, todėl buvome nusprendę išsiruošti į pikniką. Tą padarėme sekmadienį - susikrovėme pledukus, pagalvėles, sumuštinių ir skaniausio naminio deserto. Kai pamačiau receptą ir sudėtines dalis, žinojau, kad šis desertas bus nuostabus karštą vasaros dieną, kuri vakar tokia ir buvo. Neapsunkinantis, malonios konsistencijos, nuostabiai vanilinis, o dar tie persikai...mmm, skanumėlis! Tikrai gaminsiu dar ne kartą, pakeisdama vaisius.

Receptas iš The Garden of Eden tinklaraščio.
Puodelį naudojau ~500 ml, tad gavosi apie 6 stiklainiukus po 250 ml.


  • 1 puodelis pieno (1.5 % riebumo)
  • 1/3 puodelio cukraus
  • 1 puodelio pasukų (1.7 % riebumo)
  • 1 puodelis natūralaus jogurto (2 % riebumo)
  • 12 g želatinos (naudojau lapeliais, bet jei turite birios, ją išbrinkiname 1 šaukštu daugiau vandens, nei dėjome želatinos)
  • vanilės ankšties
Jei naudojame želatinos lapelius, jas pamerkiame dubenėlyje su šaltu vandeniu, kad išbrinktų. Jei birią želatiną - vienu valg. šaukštu daugiau šalto vandens nei želatinos, taip pat kad išbrinktų. Tiesa, kitą kartą dėčiau daugiau želatinos, nes panakotą valgėme lauke, ji kiek pastovėjo, tai labai atsileido, buvo visai ne tokia tvirta, kaip ką tik iš šaldytuvo ištraukta.
Į puodą pilame pieną, perpjauname pusiau vanilės ankštį, išskobiame sėklytes, suberiame jas į pieną ir taip pat įmetame likusią ankštį.Suberiame cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, bet pienas neužvirs.
Dubenyje sumaišome pasukas su jogurtu. Kai cukrus ištirpsta, nuimame nuo ugnies, tada į pieną dedame gerai nusausintus (tiesiog delnais nuspauskite vandens perteklių) želatinos lapelius, jei tai biri želatina - suberiame išbrinkusią (vandens ten neturėtų būti likę), išmaišome, kol želatina ištirps.
Pieno mišinį supilame į jogurto ir pasukų dubenį ir viską gerai išmaišome.


Supilstome į pasirinktus indelius ir paliekame šaldytuve bent 2-3 valandoms, kad sustingtų.
Kai panakota apstingo, aš ant viršaus uždėjau persikų tyrės*, kurią dariau:
  • 3 šviežūs persikai (~250 g)
  • 50-100 g cukraus (priklausomai nuo rūgštumo)
  • 1 želatinos lapelis (5 g)
Persikus nuplauname, išimame kauliuką, nulupame odelę ir supjaustome nedideliais gabaliukais, sudedame į puodą. Suberiame cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol cukrus išsilydys ir masė pradės tirštėti. 
Želatiną išbrinkiname šaltame vandenyje. 
Elektriniu trintuvu sutriname, kad neliktų labai didelių vaisių gabaliukų (bet tai nebūtina, jei susmulkinsite vaisius labai smulkiai ir trintuvo nėra po ranka). Atvėsiname iki kambario temperatūros ir tuomet užpilame persikų tyrės ant sutvirtėjusios panakotos.
Paliekame šaldytuve geriausia per naktį, kol galutinai sustings. 


*galima pasirinkti kokius tik norime vaisius (braškes, vyšnias, abrikosus, serbentus, rabarbarus ir t.t.), cukraus kiekis priklausys nuo jų saldumo/sūrumo.



2 komentarai:

  1. Labai vasariškas įrašas :) p.s. man labai patiko tavo bloge atsiradęs porcijos riebalų/baltymų/kalorijų ir kitų medžiagų skaičiuoklis! Super ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Asta, dėkoju :) dėl lentelės, ji man irgi labai patinka ir yra paranki norint ką apsiskaičiuoti, tik gaila, kad ji lenkiška. Angliško atitikmens, kad ir kiek ieškojau, neradau...

    AtsakytiPanaikinti