2012 m. kovo 13 d., antradienis

Šokoladinis pyragas (vegan)/ Νηστίσιμο brownies

Originaliame recepte šis pyragas buvo pavadintas brownie, bet aš jo nedrįstu taip pavadinti, todėl sakyčiau, kad tai tiesiog šokoladinis pyragas, kuris tinka tiems, kurie pasninkauja ar yra taip vadinami vegan maisto šalininkai, nes jame nėra kiaušinių, sviesto, pieno produktų. Eiga turbūt paprastesnė už bet kokį įsivaizduojamą pyragą. Išmaišiau dar prieš vidurnaktį, nes buvau paprašyta iškepti kokį desertą, kuris tiktų keliems pasninkaujantiems graikams, kurie tuo užsiima labai rimtai - jokios mėsos, žuvies, apskritai nieko, kas turi kraujo, jokių kiaušinių, pieno produktų. Žodžiu, valgiaraštis tikrai labai ribotas, bet net ir tokiais atvejais deserto norisi. Tad, kaip galiu pasakyti ne, kai manęs prašo. 

Nesinorėjo jokių pyragų, kurie čia labai populiarūs Gavėnios laikotarpiu tiesiog su aliejumi ir apelsinų sultimis, norėjosi kažko kito. Pirma idėja buvo kepti keksiukus su avižiniais dribsniais, bet galiausiai radau šį ala vegan brownie, kuris gavosi tikrai daug skanesnis, nei aš pati maniau, kad bus. 
Receptas iš All Recipes. Tik aš pridėjau dar 100 g lydyto juodojo šokolado, kad būtų stipresnis šokoladinis skonis ir tai tikrai pasiteisino :)
P.S. mano puodelis yra 150 ml, toks iš tradicinių servizų su lėkštutėmis, toks nedidukas puodelis :) Bet atitinkamai matuojant viską su didesniu puodeliu, gausime tiesiog didesnį kiekį tešlos.
  • 2 puodeliai miltų
  • 2 (aš naudojau 1.5) puodeliai cukraus
  • 3/4 (naudojau 1/2) puodelio nesaldintos kakavos
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 0.5 arb. šaukšt. druskos
  • 1 puodelis vandens (kamb. temperatūros)
  • 3/4 puodelio aliejaus (bekvapio)
  • 100 g lydyto juodojo šokolado (55 % kakavos)
  • vanilės esencijos
Garų vonelėje išlydome šokoladą, atidedame į šoną, kad temperatūra pasiektų kambario temperatūrą. 
Miltus, kepimo miltelius ir kakavą išsijojame į didesnį dubenį. Suberiame cukrų, druską. Viską išmaišome, kad ingredientai susimaišytų.
Birių produktų centre padarome įdubą, ten supilame aliejų ir vandenį. Įlašiname vanilės esencijos. Viską gerai išmaišome, kad neliktų sausų ingredientų. Supilti atvėsintą lydytą šokoladą. Gerai, atsargiai išmaišyti. Supilti tešlą į aliejumi pateptą ir miltais pabarstytą skardą (dėl fakto, kad žmonės negali valgyti pieno produktų, netepiau sviestu, bet galima ir juo).
Kepti įkaitintoje 180 C orkaitėje apie 30-35 min., kol įdūrus-ištraukus medinį pagaliuką, jis liks sausas. 


Tad toks paprastutis, bet visai gardus pyragas, kuris, deja, brownies drėgmės visai neturi, tad ir negalėčiau jo taip pavadinti. Bet įvardijus jį kaip šokoladinį pyragą, šiuose rėmuose jis kuo puikiausiai tinka. Tad jei ir jūs turite tokių pasninkautojų, juos lengvai pamaloninsite šiuo desertu.

6 komentarai:

  1. Ačiū, labai įdomus receptas, reikės išbandyti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kitą kartą pabandyk įdėti smulkiai tarkuoto obuolio arba cukinijos - skonio nesijaučia, bet suteikia drėgnumo. Tik tada galbūt reikės daugiau miltų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aha, tiesa! Net nesove i galva tada, bet del dregnumo tikrai kita kart ideciau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sis pyragas nuostabus, daznai kepu. Tik kartais nededu sokolado ir vistiek puikiai gaunasi. Aciu uz gera recepta :)

    AtsakytiPanaikinti