2011 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Pirmasis šokoladinis keksas mokykloje

Vakar buvo neeilinė diena. Mokykloje pirmą kartą ėjome į virtuvę (po dviejų savaičių teorinių paskaitų) ir kepėme pirmuosius pyragus. Nežinau, ar tai buvo dėl pirmo karto, bet didžiulėje virtuvėje tiesiog virė didžiulis chaosas. Visi naujokai, visi nežinantys daug dalykų, klausimų milijonai tiesiog skraidė ore, dėstytojas vienas, o mūsų 15, kaip mažų viščiukų lakstančių po virtuvę ir nežinančių, ką tiksliai pagriebti. Tiesa, prieš patį darbą, mūsų komanda (esam susiskirstę į keturias komandas, kad darbas sklandžiau vyktų) buvo susiskirsčiusi darbais, sukūrėm net planą, ką tiksliai darysime, kai įžengsime į virtuvę, kokia seka sversime visus ingredientus, kas maišys tešlą, kas paruoš kepimo skardas, bet realybė buvo kitokia. Visų pirma, planuojant mes nesuvokėme, kaip pati virtuvė atrodys :D Kiekviena savo galvoje turėjome kitokį jos vaizdą, įėjus, atėjo realybė - viename gale mūsų darbo stalas, visai kitame - reikalingi ingredientai. Tad taip ir lakstėme pasiėmusios sviesto gabalą prie savų svarstyklių, bėgdamos dar ko atsinešti. Ir tai galiausiai sukėlė tokį nuovargį, kai jau įdėjome kepti paskutinį keksą (kiekviena komanda kepė po 4-is keksus), galėjome kiek atsipūsti. Tas nieko nežinojimas, nauja aplinka ir žmonių gausa tikrai išvargino. Kai atėjo metas tuos keksus dekoruoti, atrodo dingo visos idėjos. Pasirinkimas priemonių buvo tikrai didelis (širdį bandė sustabdyti dideli kibirai pilni juodo ir balto šokolado, įvairiausios uogienės, pabarstukai, glaistai ir daugybė kitų dalykų), tad išsirinkti, ką padaryti būtent su vienu vieninteliu keksu buvo sunku. Bet galiausiai žingsnis po žingsnio kažką sudėliojau. Mano dekoruotas keksas buvo šokoladinis. Tad ant jo iš pradžių užtepiau minkšto sviesto, cukraus pudros ir kakavos mišinio (kad viršutinis glajus geriau laikytųsi), palaikiau keksą šaldytuve, kad sustingtų, o po to pasidėjusi ant grotelių (po jomis tuščia kepimo skarda), apliejau lydytu juoduoju šokoladu. Šalia dar turėjau baltojo ir pieniško šokolado, tad šakutės pagalba dviejuose šonuose imant po šiek tiek šokolado iš viršaus, padaromi įbrėžimai. Šaldytuve viskas sustingsta, o tada subadžiau karamelės skeveldras.


Tad štai mano pirmasis kūrinys. Beje, viduje yra šokoladinis keksas, kuris labai lengvai pagaminamas:
  • 125 g sviesto (kamb. temp.)
  • 125 g cukraus pudros
  • 1/8 citrinos žievelės
  • 0,5 arb. šaukšt. vanilinio cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g miltų (kuo mažesnio skaičiaus, čia vadinamų "minkštais")
  • 4 g kepimo miltelių
  • 25 g nesaldintos kakavos miltelių
  • 25 g pieniško šokolado gabaliukų 
Kambario temperatūros sviestą, cukraus pudrą, citrinos žievelę bei vanilinį cukrų maišome mikserio pagalba ar šaukštu, kol masė tampa puri ir šviesios spalvos. Naudojant mikserį, pradedame nedideliu greičiu apie minutę, po to jungiame didžiausią greitį ir plakame, kol masė taps labai puri. Neišjungiant mikserio dedame vieną po kito kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame. Sustabdome mikerį ar tiesiog nustojame maišyti, kai viskas susimaišo. Dedame 2 kartus persijotus miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Stengiamės kuo greičiau viską išmaišyti, suberiame šokolado gabaliukus, permaišome ir dedame į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą skardą. Kepame įkaitintoje 170 C orkaitėje apie 30-45 min. arba kol medinis pagaliukas taps sausas. 
Iš nurodytų kiekių keksas nesigauna labai didelis, toks kaip matote nuotraukoje. Bet galima viską padvigubinti, tuomet gausis normalaus dydžio skanus keksas. Jis nėra labai drėgnas, tad geriausiai jis tinka prie kavos ar arbatos. 
Turbūt numanote, kad su visais šokoladų apliejimais jis tapo tikrai labai skanus :)
O čia mūsų komandos trys keksai:


10 komentarų:

  1. Na šauniai gi viskas :) praeis mėnuo ir jau bus ne tik keksai, bet ir nuostabūs tortai su visokiomis imantrybėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagus pasakojimas! Lauksiu ir kitų istorijų iš virtuvės :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui Viktorija. O pasakojimų, manau, dar bus. Kitą savaitę kepsim tortus, žiūrėsim, kaip čia mums seksis lakiot po virtuvę :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Koks gražus keksas. :) Laukiu nesulaukiu daugiau įspūdžių ir receptų. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vilma, būtinai pasistengsiu pasidalinti kuo įvairesniais :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nors aš - kaip ir dažniausiai - pavėluotai, bet taip pat noriu pasakyti, kad pasakojimas tikrai įdomus ir įtraukiantis, o keksas atrodo puikiai - lauksiu daugiau istorijų! :))

    AtsakytiPanaikinti