2011 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

Mielinės bandelės su šokoladu/ Yeast rolls with chocolate

Pirmas laisvadienis per visą savaitę jau beveik baigėsi. Jo, atrodo, net nepajutau, nes prasidėjo gan vėlai, bet visai smagiai. Šiandien sugalvojome, kad reikia prasiblaškyti, pabūti gryname ore ir tiesiog pabandyti pailsėti. Važiavome į nedidelį stadioną stebėti futbolo rungtynių. Taip taip! Didieji futbolo fanai :D Buvo smagu ir nors mūsų palaikoma komanda nelaimėjo, o netgi "stipriai gavo į kaulus" (0:2), bet, galiausiai, ar gi tai svarbu. Pabuvome lauke, šiandien buvo tikrai labai graži diena, be galo saulėta, šilta, o tai ir svarbiausia. 


Šiandien, kadangi tai vėlgi sekmadienis, noriu pavaišinti mielinėmis bandelėmis su šokolado gabaliukais. Iš tikrųjų, jas kepiau prieš kelias dienas ir labai džiaugiuosi, kad nusprendžiau nepalikti šio darbelio sekmadieniui, nes tikrai būčiau neiškepusi. Šiandien jaučiuosi, kad sekmadienio nebuvo, jau vakaras, o aš nuveikiau tik du darbus ir kitiems tingiai pasakiau "ne", šiandien neturiu jėgų. O bandelėmis pasidalinti vis vien labai noriu.
Vėl didžiulės liaupsės už receptą keliauja Aguonėlės tinklaraščiui, kai praėjusią savaitę rinkausi bandeles su obuoliais, radau ir šias, tad buvau nusprendusi, kad tikrai jas kepsiu. Nuostabios, be galo minkštos, skanios, purios, su šokolado gabaliukais. Visiems, kurie mėgsta bandeles, rekomenduoju išbandyti, manau, nenusivilsite!
Gaminau pagal receptą, tik sumažinau šiek tiek mielių kiekį, nes labai daug pasirodė :)

  • 250 g miltų (didesnio skaičiaus, turinčių daugiau glitino, čia vadinamų "kietais")
  • 15 g (naudojau 12 g) šviežių mielių
  • 125 g šilto vandens
  • 25 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 35 ml aliejaus (naudojau kukurūzų)
  • 50 g šokolado gabalėlių (aš neturėjau tų vadinamų "lašelių", tad tiesiog susmulkinau paprastą)
Aptepimui - kiaušinio trynio ir trupučio pieno (išplakto kartu)


Mieles ištirpiname 25 g šilto vandens. 
Kitame dubenyje išsijojame miltus, beriame cukrų, druską, supilame likusį vandenį, aliejų, ištirpintas mieles ir užminkome tešlą. Man kiek lipo prie rankų, tad įbėriau kelis trupinėlius miltų, o po to viskas susitvarkė. Minkome rankomis (bent jau aš taip dariau) ant švaraus paviršiaus geras 10 min., kol tešla tampa labai glotni. Suberiame šokolado gabaliukus, suminkome dar kartą, kad jie įsimaišytų į bendrą masę. Dedame tešlą atgal į dubenį, jį uždengiame ir paliekame šiltai, kol padvigubės, ~1 val. (aš vėlgi naudojau lengvai pakaitintą orkaitę). Kai tešlą padvigubėja, suformuojame vienodo dydžio bandeles (man išėjo 13 bandelių po 40 g), dedame jas į kepimo skardą, uždengiame ir leidžiame dar kartą pakilti (~45 min.).
Pasiruošiame mišinuką, kuriuo aptepsime bandeles. Dubenėlyje lengvai išplakame kiaušinio trynį ir šlakelį pieno. Aptepame bandeles (tepiau du kartus) ir dedame į įkaitintą 200 C orkaitę bei kepame apie 15 min., kol bandelės gražiai paruduoja. Aš kiek uždelsiau, tai iškepė kiek tamsesnės, nei norėjau. Bet svarbiausia, kad skonio tai tikrai nepagadino. Iškeptas apibarsčiau cukraus pudra. Buvo labai labai skanios. 

***
Recipe in English!
These yeasty rolls with chocolate chips are just perfect for a Sunday morning. Well this time I made them in the middle of the week but it didn't affect the perfect taste! They actually made my day! They are so air-light, fluffy and with chocolate chips. Is it not great for Sunday breakfast or any time snack? For me it definitely is!
Recipe from Aguonėlė blog (recipe in Lithuanian) 


So you need:
  • 250 g flour (those with higher number, "hard" ones)
  • 15 g (I used 12 g) fresh yeast
  • 125 g warm water
  • 25 g sugar
  • a pinch of salt
  • 35 ml oil (I used corn)
  • 50 g chocolate chips
To spread on top: 1 egg yolk and 1 table spoon milk whisked together. 
Melt the yeast in 25 g warm water.
In a bowl mix together the flour, sugar, salt, the rest of the water, oil and melted yeast. Place the dough on the clean surface and start kneading. Do it for about 10 mins till it's smooth, not sticky and beautiful. Add the chocolate chips and knead till they incorporated. Put it back to the bowl, cover with a towel and leave it for about 1-2 hours (or till it gets double size) in a warm place (I used lightly preheated oven just to make sure it has the temperature it needs). 
When it's ready, form small balls (I made 13 small ones with the weight of 40 g) and place them in a baking tray, cover again with a towel and leave it to rise, takes about 45 mins. 
Prepare a mixture to spread on top - whisk 1 egg yolk with a bit of milk. Put it on the rolls using a brush. I did it twice just to have a nicer colour in the end.
Preheat the oven to 200 C degrees and bake these rolls for 15 mins till the get a nice brown colour.
I sprinkled icing sugar when the rolls were done. 
Recommend for all these kind of rolls with yeast lover!


3 komentarai:

  1. Nai nai kaip skaniai tu cia kepi :)
    Sitos skanios buvo, labai labai. Labai minkstos ♥ Kepu daznai. Aciu kad pasitiki ir bandai receptus mano idetus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ačiū Aguonėle! Dėl pasitikėjimo, tai peržiūrėjus visas tavo iškeptas grožybes yra sunku nepasitikėti :) Tad dėkui ir tau, kad vis kepi ir daliniesi receptukais :)

    AtsakytiPanaikinti