2011 m. spalio 4 d., antradienis

Žaismingos duonos lazdelės/ Yummy breadsticks!

Ši savaitė man be galo įdomi - gavau vieną užduotį, kurią su dideliu malonumu bandau įgyvendinti. Apie ją papasakosiu jau visai netrukus, bet dar ne šiandien. Ši užduotis man labai naudinga - padėjo iš naujo pažvelgti į miestą, kuriame gyvenu, tik kiek kitomis akimis, leido dar kartelį pasivaikščioti gatvėmis ir jose įžvelgti galbūt tai, ko anksčiau nepastebėjau ir kas svarbiausia, leido vėl mąstyti ir džiaugtis.
Taip pat noriu pasakyti, jei kartais pradėjote mąstyti, kodėl dabar čia atsiranda ir anglų kalba, taip pasielgti nusprendžiau todėl, kad daug draugų, pažįstamų, kurie mane supa šioje šalyje, t.y. Graikijoje, deja deja, kad ir kaip norėčiau, neskaito lietuviškai ir vis klausinėja, kas parašyta po nuotraukomis šiame tinklaraštyje, tad nenorėdama būti savanaudė (na, gal ir nebūčiau tokia ir be angliškos versijos) noriu dalintis savo mintimis su visais, kuriems tai įdomu :)


Pastebėjau, kad visai apsileidau šioje sferoje, nes įrašo seniai jau jokio neįkėliau. Tokiais atvejais visada gelbsti tokie receptukai, kuriuos turiu iš kiek anksčiau, bet kuriuos vis nustumdavo į šoną naujesnį ir labiau sudominę tuo metu receptai. Čia kaip su senais daiktais, kurie būna be reikalo užmiršti, kai atsiranda kažkas naujo, bet pastarajam nuvylus šeimininką ar atsibodus, visada atsigręžiame į tuos, kurie kantriai mūsų laukė kampe.
Šį receptą padėjo prisiminti prieš kelias dienas apsilankymas naujai atsidariusioje vyninėje Wine Point. Tai dar tik kelias savaites klientų laukianti vietelė, bet tikrai turinti ką pasiūlyti. Vienas įdomiausių dalykų joje yra tai, kad klientams siūlomi vynai - tik rinktiniai iš visų Graikijos vynuogynų gaminami vynai. Joje nerasite jokios kitos šalies vynų, bet ir su tokiu šalies apsiribojimu, šioje vyninėje yra per 100 rūšių vynų! Įsivaizduojate, kokia ši šalis laiminga, turinti tokį didelį vietinių produktų pasirinkimą, kad pas mus taip... :)
Taip pat su užsisakomu vynu, patiekiamas mini (kuris tikrai nemažas) užkandis - įvairūs sūriai, rūkytos, džiovintos dešros - kurie yra taip pat tik vietinė produkcija. O taip pat mums patiekė ir duonos lazdelių, su įvairiais prieskoniais, iš kurių man labiausiai patiko lazdelės, į kurias įmaišyta šviežių krapų - neišpasakyta gaiva, reikės pačiai pabandyti!
O dabar manųjų lazdelių receptas, kurių idėja ėmiau iš Saulėtos virtuvės ir laikiau savo norimųjų pagaminti sąraše jau seniai.
  • 125 g baltų pirmos rūšies miltų
  • 125 g pilno grūdo miltų
  • 3 g sausų mielių
  • 5 g smulkios druskos
  • 165 g šilto vandens
  • truputį alyvuogių aliejaus + šiek tiek aptepimui
Apibarstymui:
  • rupios jūros druskos
  • juodųjų pipirų
  • maltos saldžiosios paprikos
  • džiovintų čiobrelių, raudonėlio, baziliko
  • smulkiai tarkuoto kieto sūrio (Džiugo, parmezano)
  • pačių įvairiausių prieskonių, kuriuos turite
Dubenyje sumaišome miltus, mieles, druską ir šiltą vandenį. Tešla gaunasi tikrai lipni, įpilame aliejaus, viską išminkome, nors ir kaip sunku. Guldome tešlą ant švaraus darbinio paviršiaus (man visada tai būna arba stalas, arba spintelė) ir minkome, kol tešla tampa glotnesnė ir lygi. Ištepame dubenį aliejumi ir suformavę iš tešlos rutulį, dedame jį vidun, uždengiame ir paliekame pakilti (1-2 val.).
Vėliau imame pakilusią tešlą ir išverčiame ant švaraus stalo, pabarstome miltais ir pradedame kočioti, kol gauname ploną lakštą - 0,5-1 cm storio. Visą tešlą apibarstome miltais, ją apverčiame ir apibarstome kitą pusę. Tuomet pjaustome 1 cm pločio ir kokio norime ilgio juostelėmis. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą (galima ją lengvai patepti aliejumi), įvairiai jas susukame ar užlenkiame pagal fantaziją, jei kažką ant jų barstysime, patepame lazdeles aliejumi ir beriame ką sugalvojame.
Paliekame paskutinį kartą pusvalandžiui, kad šiek tiek pakiltų ir tada kepame įkaitintoje iki 200 C orkaitėje apie 20 min., kol gražiai išsipučia ir paruduoja. Atvėsiname ant grotelių ir tada jau statome į aukštesnę stiklinę ar bet kokį pasirinktą indą ar tiesiog lėkštę. Jos kaip traškučiai, buvo sunku sustoti kramsnoti, taip pat jos nepakeičiamas draugų susibėgimo užkandis, prie kurių tinka įvairūs pagardai. Daug sveikiau už bulvių traškučius!

***
Recipe in English!

From now on I want to share this blog not only with my lithuanian friends but also with those who can read in English. I came up with this idea when a friend of mine asked why I am not doing this as I'm not living in Lithuania anymore. I want to fix this, so here we are! 
As for the beginning, I want to share a recipe for these yummy breadsticks which are 100% better then any kind of potato chips and they are perfect with various dips.
Recipe from Saulėta Virtuvė (in lithuanian).

We need:
  • 125 g extra fine flour
  • 125 g whole wheat flour
  • 3 g dry yeast
  • 5 g salt
  • 165 g warm water
  • a bit of olive oil + a bit to spread on the baking sheet
To sprinkle:
  • rough sea salt
  • dried thyme, oregano, basil
  • grounded sweet red paprika
  • pepper
  • some hard cheese (Parmesan)
  • any kind of herbs, spices you have and you like

In a bowl add flour, dry yeast, salt and warm water. Mix everything till you gert quite sticky dough. Don't worry about that, just add some olive oil, mix it and then place the dough on a clean working surface (it might be a table). Knead it with your hands till you get it smooth.
Form a round ball out of it, oil the bowl and place the dough in it, cover and leave to raise for 1-2 hours.
When it's done, place the dough again on a working surface, sprinkle with the flour (don't be shy, sprinkle a lot) and using your rolling-pin, roll till you reach the thickness of 0,5-1 cm. Again sprinkle with flour, turn the dough upside down (if you're afraid you're not gonna make with the whole dough, you can roll piece by piece) and sprinkle that side as well. Cut the dough by 1 cm width and any lenght you want strips, place the baking sheet in a baking tray, sprinkle some olive oil and put the strips in it, you can turn them a bit as you want. If you're gonna use the sprinkles on them, oil the strips and then add on them whatever you like. 
Leave those strips for half hour to raise a bit more and then bake in the preheated 200 C oven for abotu 20 mins or till you see they are gold brown. Cool them on the grill and serve in a long glass or any kind of place or bowl.
These breadsticks are really delicious, it's hard to stop eating them, but as it's healtier then any chips or crackers, you don't even have to stop!
Enjoy!

6 komentarai:

  1. Ir aš jas planuoju kažkada gaminti. Labai gardžiai atrodo tavosios. O kas per užduotis - sudomino :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau visai visai greit paplepėsiu ir apie ją :) Duonelės iš ties labai gardžios, man patiko su jūros druska ir paprikomis labiausiai, tokios rūgštelės kai užkandi :) ir kaip kokie popkornai mums suėjo - nepastebimai ir greitai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O jei dar kokio padažiuko :) prie šių duonelių...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Maisto diletante, aš irgi įsivaizduoju, kad prie jų labai tiktų visokie pagardai :) reikės išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O, duonos lazdelės! Smagu, kad išbandei :) Pritariu, kad jos tikrai kaip traškučiai ar siemkos - pradedi griaužt ir sunku sustoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aha, bet kažkaip visai nesigraužiau, kad negalėjau sustot, vis ne kokie bulvių, žiūrint kokį filmą ar tiesiog su draugais prie stalo žaidimų :D

    AtsakytiPanaikinti