2011 m. spalio 28 d., penktadienis

Obuolių pyragas su karamelės glaistu/ Apple pie with caramel glace

Pagaliau radau laisvą minutę prisėsti ir pabandyti kažką parašyti. Supratau, kad per šias dvi savaites įvyko daug pasikeitimų mano gyvenime apie kuriuos noriu papasakoti ir jums.
Prieš dvi savaites pradėjau (ir vėl po metų pertraukos) studijas, dėl kurių kirbėjau visą vasarą. Taip tyliai, bet stipriai, planavau viską ir štai jos jau čia. Krūvis nelengvas (vis tik pradėti studijuoti graikų kalba po metų buvimo šioje šalyje kartu su vietiniais yra didelis savęs išbandymas), bet, žinot, kasdien gaunu tiek daug naujų žinių, kurios tiesiog mane "veža". Beje, dalykas, kurį studijuoju vadinasi Pastry Chef. Viena draugė manęs užklausė, tai kas čia per mokslas, nes pažodžiui išvertus į lietuvių kalbą (Tešlos šefas) daug esmės nesudaro, bet tai apima pačią mieliausią man sritį, egzistuojančią virtuvėje - tai Saldumynų šefas, esu apsupta tooookių gėrybių, kitą savaitę patys pradėsim gaminti įvairius keksus, po to eilė ateis tortams, kremams, biskvitams, sausainiams ir kitai nesuskaičiuojamai aibei saldumynų. 
Iš tiesų labai džiaugiuosi, kad mažais žingsneliais judu link svajonės, kuri tarsi ryški žvaigždė man rodo kelią tamsiame kelyje. Kiek metaforiška, bet kai turi tikslą, būna lengviau gyventi kiekvieną dieną, nes kaip ir visiems, ne visos jos saulėtos, ne visos teikia džiaugsmo. Bet dabar, šias dvi savaites aš tarsi ant sparnų kas dieną lekiu į mokslus, sėdžiu 5 valandas, kraunu žinias į savo galvą (ir sąsiuvinį), o po to grįžusi namo sėdžiu virtuvėje ir mąstau, ką čia pagaminti. 
Pasakysiu, kai sužinojau daug įdomių dalykų apie miltus (čia daugiau apie Graikijoje egzistuojančias rūšis), kitą dieną nubėgau į parduotuvę ir užsipirkau "teisingų" miltų ir iš karto pradėjau gaminti. Kažkaip patraukė link duonų, o tai labai patiko ir draugui. Vakar taip sąžiningai ir iš širdies minkiau tešlą mielinei pynei, palikau atsakingą draugą su nurodymais ant lapelio, kaip ją iškepti, nes pati išskubėjau į mokslus, o kai grįžau, pynė jau garavo ant stalo! Kai grįžau, buvo jau tamsu, o ir pynės likę tik pusė, tad nusprendžiau ją aprašyti ir nufotografuoti kitą savaitę, nes tikrai dar kepsiu ne kartą. Gavosi tokia, kaip vaikystėje, kai valgydavome su sviestu ar uogiene ir stikline pieno. Labai skani!
Ο šiandien kepiau duoną, bet vėlgi, aprašysiu kitą kartą. Tik pasakysiu, kad gavosi labai skani, puri, traški iš išorės ir stulbinamai minkšta viduje!
Na, o šiandien dalinuosi obuolių pyrago receptu, kurį kepėme kartu su draugu prieš keletą dienų. Jam taip pat gaminome naminę karamelę, kuri gavosi be galo skani :)
Receptą panaudojau iš Citrinos žievelės tinklaraščio. 


Pasakysiu, be karamelės užpilo šis pyragas nebūtų toks ypatingas, turbūt net negaminčiau be karamelės, o su ja bendras rezultatas nenuvylė.
Viską dariau pagal pradinį receptą, tad pateikiu jį:
  • 3/4 (spėjau, kad stiklinė yra 250 ml, tad ėmiau apie 190 ml) stiklinės miltų
  • 3/4 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 3-4 dideli obuoliai
  • 2 kiaušiniai
  • 1/2 (120 ml) stiklinės cukraus
  • pusės citrinos sulčių
  • vanilės esencijos ar vanilinio cukraus
  • 120 g lydyto sviesto
    Viename inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską.
    Nusilupame obuolius, išimame sėklas, supjaustome kubeliais ir užpilame citrinos sultimis (aš dar ir cinamonu pabarsčiau, nes man jo niekada negana). 
    Išlydome sviestą ir pasidedame į šoną, kol jo prireiks.
    Kitame inde su elektriniu ar rankiniu plaktuvu išplakame kiaušinius, kol masė tampa labai puri, šviesiai geltona ir tiršta. Supilame cukrų ir dar kartą plakame, kol jis ištirps. Įlašiname vanilės esencijos ar vanilinio cukraus. Į tešlą sijojame pusę turimų miltų ir pilame pusę lydyto sviesto kiekio. Gerai išmaišome ir tada beriame likusią miltų dalį bei sviestą. Sudedame paruoštus obuolius ir labai gerai išmaišome, kol jie apsivelia tešla.
    Įkaitiname orkaitę iki 180 C, sukrečiame tešlą į pasiruoštą kepimo skardą (aš neturėjau mažesnės, tad naudojau apvalią atsegamais kraštais, 26 cm skersmens, kuri buvo labai per didelė, gavosi labai plokščias pyragėlis), kepame priklausomai nuo skardos dydžio nuo 30 iki 60 min. Rekomenduoju pradėti tikrinti nuo 30-osios kepimo minutės su mediniu pagaliuku, kada jis taps sausas, nes kuo plonesnis tešlos sluoksnis, tuo trumpiau pyragas keps. 

    Karamelės glaistas

    Kol kepa pyragas, galima pasidaryti karamelės glaistą, su kuriuo obuolių pyragas tikrai daug skanesnis. Dariau iš pusės nurodytų kiekių, bet tikrai gavosi nemažai karamelės, net nesunaudojau visos (gal per taupiai tepiau), tad surašau tiek, kiek naudojau aš:
    • 32 g sviesto
    • 80 g cukraus
    • 50 ml grietinėlės (aš turėjau 15 proc. riebumo, tokią ir naudojau)
    Į mažą prikaistuvį sudedame sviestą ir cukrų ir ant nedidelės ugnies kaitiname, kol ištirpsta sviestas ir tada pamažu ima lydytis cukrus. Iš tiesų pasakius, jau buvau benuleidžianti rankas, nes cukrus pradėjo atsiskyrinėti nuo sviesto, labai lėtai jau tirpo, maniau, kad tikrai nesigaus nieko, bet po ilgo kaitinimo ir nuolatinio maišymo pradėjo masė tamsėti, cukrus tirpti ir sklisti pamažu karamelės kvapas. Kai viskas susilieja į vientisą masę, turime gražią karamelės spalvą, pamažu (nes masė pradeda putoti, kad neapsitaškytume) pilame grietinėlę ir maišome ant labai silpnos ugnies, ar iš viso kartais nuo jos patraukdami prikaistuvį. Karamelę atšaldome ir tada užtepame ant iškepusio pyrago.

    ***
    Recipe in English!

    Recipe from Citrinos Žievelė blog.


    • 3/4 (I guessed the glass had 250 ml, so I used about 190 ml) cup of flour
    • 3/4 tea spoon baking powder
    • pinch of salt
    • 3-4 big apples
    • 2 eggs
    • 1/2 (120 ml) cup of white sugar
    • 1/2 lemon juice
    • vanilla essence or vanilla sugar
    • 120 g melted butter (unsalted)
    In one bowl mix the flour, baking powder and salt.
    Peel the apples, remove the seeds and cut into small cubes. Pour the lemon juice on them, stir well (I also added some cinnamon because I can never get enough of it). 
    Melt the butter and put it aside.
    Place the eggs in the other bowl and whisk them till they are smooth, light yellow colour and very fluffy. I was using the electrical beater for that. Add the sugar and whisk one more time till the sugar is melted. Put some vanilla.
    Add half of the flour and the melted butter to the eggs. Stir it well. Now put the rest of flour and butter. When the dough is without dry flour, you can add the apples. Mix till the apples are completely stuck with the dough. 
    Preheat the oven till 180 C. Place the dough in the baking tray (I was using 26 cm round one which was way too big for this cake, The result was the cake was very thin), bake it for 30-60 mins. It depends how big your tray is. Mine was big enough, the dough made a thin layer so 30 mins were enough for it. 

    Caramel glace

    This apple cake is much more delicious if you make this glace. It's very easy and you can make it when the cake is in the oven.
    • 32 g butter (unsalted)
    • 80 g white sugar
    • 50 ml light cream (I was using 15% fat)
    Add butter and sugar in a small pan and slowly bring to boil. Whisk constantly till butter is melted and the sugar starts to do the same. Boil till sugar starts to melt (in the beginning it's gonna look like sugar wants to separate from the butter, but it's ok, keep on doing it), when you see that the colour is changing, starting to look like a caramel and you can smell it, slowly (be careful, it's gonna start making bubbles) add the cream and stir all the time. Remove from the fire and let it cool. Then you can put it on top of the cake!


    I must say I liked this apple cake much more with the glace. Without it, the cake seemed to be a bit blanc and not so special. Also for the first time I made my own caramel so I was really happy that it went just great!
    I recommend to try it! Yummy!

    5 komentarai:

    1. Laba sveikinu ir džiaugiuosi dėl mokslų ir visko kas tave džiugina! Taip ir toliau! Tik į priekį!! ;)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Labai labai ačiū :) Tokie džiaugsmai padaro gyvenimą geresnį :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Sveikinu su mokslais! Kaip pavydžiu, kad pas jus tokių mokslų yra

      AtsakytiPanaikinti
    4. Dėkui, Forelle! O pasirinkimas tai nemažas, yra net kelios mokyklos, siūlančios panašaus pobūdžio studijas, tik, aišku, skiriasi kokybė, kokie dėstytojai susirinkę ir pan. :)

      AtsakytiPanaikinti
    5. Smagu, kai gali mokytis tai, kas patinka :)
      O pyragas atrodo puikiai - neatsispirčiau turbūt :)

      AtsakytiPanaikinti