2011 m. spalio 12 d., trečiadienis

(Ne)nuodėmingas šokoladinis pyragas!

Kartais apversti gyvenimą užtenka minutės - vienas du ir baigta. Na, bent jau mano pasaulyje. Taip ilgai planavau šį žingsnį, kaip koks seklys Morka kūriau vieną po kito planus, dėliojau idealų gyvenimą, tą tikrąjį gyvenimo troškimą ir štai, žengiau vieną iš pirmųjų žingsnių. Po šios savaitės nebebus mano gyvenime to, kas pastaruosius mėnesius graužė iš vidaus, kėlė stresą, nerimą ir nuovargį. Kol kas širdy dar nepalengvėjo, atrodo, planuoti buvo lengviau, nei iš tikrųjų padaryti, planuose nebuvo to jausmo, o ar tikrai gerai padariau, negi ilgiau negalėjau pakentėti, kas dabar bus, žmonės iš oro gi negyvena ir dar milijonai klausimų, kurie turbūt turi susigulėti, kad pagaliau atsigautų pati širdis, suvoktų, kad viskas tik į gerą. Dar dėliodama planus, tikėjau ir tikrai tikiu, kad toks žingsnis tik į gerą, bet nesuprantu, kodėl man taip sunku pradėti džiaugtis?
Na, bet gyvenimas toks jau dalykėlis, kad žingsnis po žingsnio tave seka akimirkos, kuriose reikia priimti teisingus ar nelabai sprendimus. Šiuo metu aš priėmiau patį teisingiausią sprendimą (visų pirma sau), žengiau žingsnį link savo svajonės, kurios įgyvendinimui pirmadienį žengsiu dar vieną, daug tvirtesnį žingsnį. Taip taip pėda pėdon, keliausiu ten, kur seniai jau trokšta širdis ir, tikėkimės, gyvenimas man padės ir nekaišios pagalių į ir taip netvirtus mano ratus.


Na, o tuo pačiu pasidalinsiu ypatingai lengvu pyragu, kuris buvo vertas šokimo nuo sofos ryte. Pamačiau receptą vienoje iš rytinių laidų per televiziją, To Proino Mou (Mano pusryčiai), ten kepė šį pyragą, žiūrėjau žiūrėjau, visai neblogas pasirodė, greit užsirašiau ingredientus ir lėkiau kepti. Labai panašu į brownie, bet ko gero tik tekstūra. Tad labai greit išsimaišiau ir po 20 min. kepimo jau mėgavausi rytmetiniu pyragu, kuris net nenuodėmingas!
  • 200 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 70 g kakavos (nesaldintos)
  • 50 g šokolado (naudojau skirtą kepiniams, bet tinka ir pieniškas)
  • 225 g juodos kavos (naudojau tokią, kur paruošia kavos filtras, jei neturite, tiesiog pasiruoškite tokį kiekį tirpios ar su tirščiais (juos nuspaudę) kavos)
  • 1 kiaušinio
  • 150 g majonezo, galima naudoti light (aš naudojau Hellmans 3% riebumo)
  • vanilės esencijos ar vanilinio cukraus
Viename dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. 
Kitame - karštą kavą, šokoladą ir kakavą. Gerai išmaišome, kad neliktų kakavos gumulėlių ir šokoladas išsilydytų.
Trečiame dubenėlyje išmaišome majonezą su kiaušiniu ir vaniliniu cukrumi. 
Į miltus supilame kavos mišinį, gerai išmaišome, kol nelieka sausų miltų ir tešla gražiai išsimaišo. Supilame majonezo mišinį ir vėl gerai išmaišome. Viskas! 
Klojame kepimo popierių į kepimo skardą, aš naudojau 20x31 cm skersmens stačiakampę skardą. Supilame tešlą. 
Kepame įkaitintoje 180 C orkaitėje apie 20 min. (aš pridėjau dar kelias minutes, nes viršus neatrodė labai iškepęs), traukiame iš orkaitės ir iš karto išimame su kepimo popieriumi iš skardos ir vėsiname ant grotelių. Man traukiant iš skardos kiek įtrūko pyragas, bet nieko baisaus :)


Padariau dar ir glaistą, su kuriuo dar skaniau. 
  • cukraus pudros
  • vandens
  • citrinos sulčių
  • 1 arb. š. kakavos
Iš tikrųjų glaisto proporcijų nematavau, dėjau cukraus pudrą, pyliau vandens (žiūrėjau, kad būtų pakankamai tirštas), nuolat maišant, įpyliau vieną šaukštą citrinos sulčių ir šaukštelį kakavos, dėl spalvos. Užtepiau dar ant šilto pyrago ir leidau glaistui sustingti. O tada supjausčiau.


Pyragas tikrai drėgnas, kiek tąsus ir svarbiausia nekaloringas! Pusryčiams buvo kaip tik :)
Štai kaip kartais būna naudinga žiūrėti graikiškas rytmetines laidas, nes dažniausiai jose būna labai daug visokių nesąmonių, apkalbų, visiškai nesuprantamų dalykėlių, kuriuos galima rodyti tik ryte, kai visi žiūrovai dar apsnūdę ir galbūt nesiklauso taip įdėmiai :)
Tad, skanaus!

21 komentaras:

  1. O kodėl nenuodėmingas? Sakyčiau kalorijų atžvilgiu tai net labai. Vien majonezas savo padaro :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. as irgi nustebau, kad nenuodemingas, nes man tai jis gerokai kaloringas..:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano majonezas yra 3 % riebumo, 11 kcal 30 gramų, o likę ingredientai tai man pasirodė irgi ne tokie jau kaloringi :) Oj pasimečiau dabar :)))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. O aš manau visai nenuodemingas!! Palyginkite pavyzdžiui su kokiu kitokiu šokoladiniu pyragu ar tortu, kuriame dar be kiaušinių, šokolado dedasi grietinė, sviestas ir t.t. O ir kiekiai nedideli tų jau vadinamų "kaloringų" produktų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. o pyragas kartais neriebokas gaunasi? bet tas majonezas tai tirkai nekelia jokio žavesio.. gal būtų galima jį pakeisti kuo sveikesniu, pvz. jogurtu?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na kaip keista, kad visiems jis atrodo riebus ir aš niekaip nesuprantu kodėl? Na, jei dėsime jogurto, manau, pasikeis skonis, bet gal ir galima. Sunku pasakyti, nes majonezas ir jogurtas labai skirtingi dalykėliai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Inga, dietinis tas pyragas, viskas cia gerai. Juk nereikia noreti, kad pyragas butu liesas kaip kopustu salotos. Lyginant su brauniu sis - nekalta mergele. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, Vilma! Labai! Jau net ir pavadinimą pakeičiau, skliaustelius pridėjau, kad visoms čia pasirodė baisiai kaloringas :D Nes nesuprantu iki šiol, kame čia visas blogis slypi :) Skanus pyragas, reikia mėgautis! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš paprastai ieškau kepinių ar šiaip patiekalų, kuriuose mažai riebalų, neypatingai daug cukraus, nededama grietinėlė ir pan.
    Užrašas-"nekaloringas" sugundo mane atsiversti receptą-ir čia jau susierzinu-galiu pritarti, kad šis pyragas drėgnas, skanus ar dar kažkoks-tačiau šiuo atveju žodelis "nekaloringas" veikia kaip klaidinanti reklama.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na ką, tikrai nesuprasdama visų šių komentarų, ėmiau viską ir apskaičiavau. Vienas tokio pyrago gabalėlis turi 171 kcal. Nežinau, kaip kitiems, bet man tai nėra daug. Tuo labiau, kad gabalėlis, matosi nuotraukoje, nėra pats mažiausias. Tad spręskit jūs, mano nuomone, bent jau savęs šiuo pavadinimu tikrai nesuklaidinau. Bet, jei mūsų nuomonės išsiskyrė, tikrai atsiprašau :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. O ko jūs norit iš šokoladinio pyrago? Juk bet kokiu atveju ten dėsis ir miltai, ir cukrus, ir drėgni produktai. Viskas tvarkoj su tuo nekaloringumu.
    Be to, prisiragavusi dėl sveiko gyvenimo būdo pašėlusios kaimynės sveikų pyragų (be riebalų, su saldikliu, su vandeniu, speltos miltais itt.) viešai konstatuoju, jog verčiau mažytis gabaliukas tikro (tame tarpe ir šitokio), nei gabalas guminės padangos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Inga, gabalas pyrago už 171 kcal yra pigiau grybo! :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Dekui dar kart, Vilma. Cia uzvire geros diskusijos del sio pyrago, nes as nesupratau nuo pat pradziu, kodel mane taip peike del pavadinimo. Tikejau ir tikiu, kad nepadariau ten klaidos ir tikiuosi niekas ant manes daugiau nepyks :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. O jei ir pyks, negi tau rūpi? ;) Kaloringumą galima tiksliai apskaičiuoti, bet ta vertė vienam bus žiauriai daug, o kitam - visai normaliai. Taigi, tikėk savimi...
    Ir baik dėkoti, juk ne bulves nukasti padėjau. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ne kalorijomis išvis pyrago gabalus reiktų matuoti, o skoooniu! :) Jis, matosi, čia puikus :) o jei jau ir į skaičius gilinamės, tai 171 kcal tikrai yra visiškas niekis, palyginti su daugeliu kitų pyragų :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Va va, mano draugas taip skaniai ji valge ir vis kartojo, gi tik tiek kaloriju teturi, tai ko cia stabdyt save :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. O ką būtent suteikia majonezas šiam pyragui? :) Vis nedrįstu pabandyti. Ar nesijaučia kokio tai "majoneziškumo"? :)) Gal galima pakeisti grietine ar jogurtu?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Na, tiksliai pasakyti, ką jis suteikia, žinok, negaliu - turbūt drėgnumą, jo skonio tikrai nesijaučia, bet grietine ar jogurtu aš jo nekeisčiau, nes tai labai skirtingi produktai. Grietinėje ir jogurte yra tam tikra rūgštis, rūgimo bakterija, o majonezas gi iš kiaušinių trynių ir aliejaus gaminamas. Na, jei rasi labai lengvo riebumo majonezą, tikrai pabandyk, su riebesniu ir aš nelabai daryčiau, nes yra tokiu atveju ir kitų nuostabių pyragų :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Labai dėkoju už receptuką. Viena organizacija užsipršė labai šokoladinio, bet ne su 1000kcal gabalėlyje pyrago (: taigi, pamačiau šį ir jis jau kepa orkaitėje, dariau iš dvigubos normos ir pusę majonezo keičiau natūraliu jogurtu (: labai tikiuosi, kad nieko nesugadinau ir visi bus patenkinti (: dar kartą ačiū (:

    AtsakytiPanaikinti
  20. Kaip malonu :) labai smalsu butu suzinoti, kaip jis pavyko? Tikiuosi , kad isejo gerai ir skaniai :) O svarbiausia, tikiuosi, kad visiems patiko :)

    AtsakytiPanaikinti