2011 m. spalio 10 d., pirmadienis

Įdarytos apvaliosios cukinijos/ Stuffed round zucchini

Džiaugiuosi praėjusiu savaitgaliu. Nors šeštadienis nebuvo toks, apie kurį galėtum svajoti (darbas pačioje vėliausioje pamainoje), bet bent puikus sekmadienis tai atpirko. O ir skaitę mano ankstesnius įrašus supras, kad visą vakarą ir naktį pliaupiantis lietus man kėlė šypseną ir geras mintis, kad pagaliau! Taip, esu tas keistas žmogus, kuris visą vasarą laukė lietaus ir karštis mane vargino. Aišku, turbūt kalbėčiau kitaip, jei tokia šiluma galėčiau mėgautis porą savaičių per metus ir likusį laiką prieš nosį būtų lietus, bet dabar, kai pamažu viskas ėmė judėti mano norima linkme - aš esu laiminga.
Taip pat vakar po sunkaus šeštadienio, radome puikią progą atsipalaiduoti ir išgerti vyno jau minėtoje naujoje vyninėje. Och, buvo taip gera, visur žvakės, už lango lietus, raminanti muzika, skanus vynas ir vėlgi kas kartą stebinantys užkandžiai. Ragavau tokio įdomaus sūrio, kurio skonio net nupasakot nemoku, jokioje parduotuvėje nebuvau tokio mačiusi, jis lyg ir maišytas su įvairiais prieskoniais, iš pradžių atrodo saldokas, po to liežuvį ima švelniai kandžioti pipirai, bet lyg ir cinamonas jautėsi kažkuriame lygyje :) 


Na, o kadangi jau oras taip rudeniškai mane nuteikė, pasidalinsiu vienu receptu, kurį gaminau jau seniau, bet šiandien tikrai puikiai tiktų. Tai įdarytos apvaliosios cukinijos - pamenu, kai jas pamačiau savo gatvės turguje, iš karto nusipirkau, o tik tada ieškojau recepto, ką su jomis daryti. Vien jų forma man tokia miela ir graži, kaip kokios pelenės karieta (nesvarbu, kad ten moliūgas buvo, man ir ši cukinija puikiai būtų tikusi toje pasakoje).
Recepto idėją, deja, nepamenu ir neberandu iš kur ėmiau. Padažiuką naudojau pagal Išbandyti receptai tinklaraštį.
Tuo metu neturėjau mėsos, tad gavosi gardus vegetariškas patiekalas. Beje, kitą kartą naudočiau stipresnio skonio sūrį, nes trūko šiokio tokio pikantiškumo.

  • 2 vidutinės apvaliosios cukinijos
  • 1 pomidoras
  • Nedidelis svogūnas
  • 1 nedidelė morka
  • Pusė raudonosios paprikos
  • ~100 g tarkuoto fermentinio sūrio (bet kitą kartą naudočiau Parmezaną ar kitą stipresnio skonio sūrį)
Padažui:
  • 1/2 skiltelės česnako
  • nedidelė sauja petražolių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • ~160-170 ml pomidorų tyrės
  • druskos, pipirų
Visų pirma nuplauname cukinijas, nupjauname jų viršų ir šaukštu išskobiame vidų. Supjaustome nedideliais gabaliukais tai, ką išskobėme. Svogūną ir kitas daržoves taip pat supjaustome gabaliukais. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, suberiame ir pakepiname svogūną. Po to suberiame morkas, papriką, kai šie beveik iškepa ir suminkštėja, suberiame ir pjaustytą pomidorą. Dedame mėgstamų prieskonių (aš naudojau druską, pipirus, raudonėlį ir džiovintą čiobrelį), uždengiame ir leidžiame pasitroškinti apie 5 min. Nuimame nuo ugnies ir galiausiai įmaišome sūrį. Šiuo įdaru prikemšame išskobtas cukinijas, uždengiame nupjautomis kepurėlėmis.
Įkaitiname orkaitę iki 190 C. 
Padažui smulkiai supjaustome česnaką ir petražoles. Keptuvėje įkaitiname aliejų, trumpai pakepiname česnaką. Supilame pomidorų tyrę, kaitiname, kol užvirs. Paskaniname druska, pipirais. Nuimame nuo ugnies ir įmaišome petražoles. Pilame padažą į pasirinktus indelius (kelis ar vieną), kuriame kepsime cukinijas, o ant jo sudedame ir pačias apvaliąsias gražuoles. 
Kepame orkaitėje apie 40 min., kol cukinijos suminkštėja.

***
Recipe in English!

I am happy about the weekend that I just had. Though the Saturday wasn't exactly the one that you can dream about but fortunately Sunday made me agree that it was good. Also everybody who have read my previous posts will understand why I was smiling when it was raining all yesterday evening and night. I was feeling happy and I told to myself - finally, it's happening. Yeap, I am that weird person who was waiting for the rain all summer and the heat was making me tired. Well, probably I would talk slightly different if I could enjoy the hot summer days only for 2 weeks or so and would see the rain in front of my nose for the rest of the year. But now when everything goes that way that I wanted, I'm happy.
After a really hard Saturday night at work, yesterday (i.e. Sunday) we found a perfect way to relax. We went for a nice wine to the newly opened winery that I've already mentioned before - Wine Point. Oh, that was really good, the winery was full of candles, the rain was left outside, quietly reminding of itself by the sound in the windows, relaxing music, delicious wine and everytime-surprising snakcs. I had a chance to try one great cheese which I've never seen before. It had a nice smell, was quite sweet in the beginning but then followed by a mild pepper taste, also I think I felt cinnamon somewhere far far away. 
So as the weather created this kind of mood, I decided to share a recipe which I made maybe a month ago but it could be perfect for today. It is stuffed round zucchini. I remember when I saw them in a vegetable market, I loved their shape, I bought immediately and only then I started to look for a recipe what to do with them. 


Now I don't remember where did I get the main recipe but for the sauce I was using Išbandyti receptai blog (recipe in English is also available).
  • 2 round middle-size zucchini
  • 1 tomato
  • 1 small onion
  • 1 small carrot
  • 1/2 sweet red pepper
  • ~100 g cheese (next time I would use the one with a stronger taste, like Parmesan)
  • salt, pepper, oregano, thyme
The sauce:
  • 1/2 garlic clove
  • handful of chopped parsley
  • 1 tbl spoon of olive oil
  • 160-170 ml tomato sauce
  • a pinch of salt, black pepper
First of all cut the top of zucchini and scrap the inside. Cut what you scrapped from the inside, also cut the onion, carrot, tomato and pepper. Heat some olive oil in the frying pan and add the onion. When it's soft and got the golden colour, add the cut zucchini, carrot, pepper. When they are soft, add the tomato. Slightly cook for about 5 mins, then add salt, pepper and all the spices that you like. Remove the frying pan from the heat and add the shredded cheese. Stuff the zucchini and cover with the top.
Preheat the oven to 190 C degrees. 
At that time, let's prepare the sauce. Chop garlic and parsley. Heat a spoon of olive oil in the frying pan, add the garlic and fry it briefly. Add the tomato sauce and bring it to boil. Put some salt and black pepper. Remove from the heat and add the parsley. Stir well and add the sauce to the selected casserole. Place on top the stuffed zucchini. 
Bake it in the oven for about 40 mins, until the zucchini is soft enough.

 


2 komentarai:

  1. ech, koks gėris tos apvalutės kamuolinės cukinijos... tik kur jų LT rasti...?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, savo forma jos labai mielos :) daug skaniau valgosi! o Lietuvoje, tiesą pasakius, net nenumanau.. Turguje nebūna?

    AtsakytiPanaikinti