2011 m. birželio 12 d., sekmadienis

Sausainiukai su sezamais

Net gėda darosi, kaip ilgai čia nebuvau. Tiksliau, ne tai, kad nebuvau (užsuku pasižiūrėti kasdien), bet kaip ilgai nerašiau. Turbūt atėjusi vasara tai įtakojo, bet nesinori nieko per daug nei gaminti, nei fotografuoti, nei aprašinėti. Tuo pačiu ir pasikeitęs darbo grafikas, miego trūkumas, vizijos, ką keisti gyvenime, atima daug laiko ir jėgų. Todėl kukliai nuleidus galvą reikia grįžus atsiprašinėti ir prašyti, kad manęs nepamirštų. 
Pastarosios savaitės, kai grįžau iš Lietuvos, buvo keistokos. Vėl grįžo tas neramumo jausmas, kad žūtbūt norisi kažką keisti, nes netenkina dabartinė padėtis. Dabar, jau po dviejų savaičių, beveik galutinai susidėliojau rudens planus, nusprendžiau žengti kelis drąsius žingsnius. Šiuo metu visai nesvarbu, ar teks nudegti, ar priešingai - džiaugtis pasirinkimais, bet noriu laikytis tų idėjų ir įsitikinti jų teisingumu. Kol kas garsiai apie tai nekalbu, tik kai kuriems papasakojau, bet ne visi mano pažįstami žmonės sutiko tai palankiai, manydami, jog gal tai per daug kardinalu, neprotinga, ne man. Tačiau, kol širdyje jaučiu, jog man tai patiks, tiks ir bus naudinga, tol judėsiu pirmyn, jei reikės, pasiremdama į mane palaikančius žmones. 
Bet kol kas - nė kiek negaivinanti, bet tiesiog lydanti, vis stipriau įsibėgėjanti Atėnų vasara supa mane. Nors šiuo metu, kai rašau, gana stipriai lyja, bet kitomis dienomis būna karšta. Ypatingai karštį jaučiu vairuodama, būna net gėda išpilti iš mašinos, nes, net ir naudojant visus oro kondicionierius ir kitus įmanomus vėsinimosi būdus, būnu visa šlapia tiesiogine žodžio prasme, viskas, kas turėjo santykį su sėdyne - tiek šortai, tiek marškinėliai. O blogiausia, kad išlipus iš mašinos tai reikia eiti į darbą :D Būna nesmagu, nes įsivaizduoju, kad į mane visi žiūri :D kiek ten tiesos, sunku pasakyti.
Prieš kelias dienas dariau magiškąjį Italijos virtuvės šedevrą - tiramisu. Gaila gaila, nespėjau nė vieno kadro padaryti šio gražaus deserto, jo jau nėra. Daryti teks dar kartelį, nes tai mėgstamiausias mano draugo desertas, tad galiu teigti, jog praktiškai jis vienas jį ir suvalgė. O buvo nemažas :D et tos saldžios nuodėmės. 
Pasinuodėmiauti užsinorėjau ir aš šiandieną. Tik daug daug kukliau - išsikepdama sausainių, kurių receptu grožėjausi jau ilgą (sesė neleis sumeluoti!) laiką, vis nesiryždavau jų daryti, atrodė ne laikas, iššokdavo koks kitas receptas, tad užrašinėje jis gulėjo sau ir liūdėjo, taip be reikalo nuvertintas. 
Tačiau šiandien išaušo jo valanda. Receptą radau Sezoninėje virtuvėje, tačiau kai ką tobulinau, nes jau vien sviesto kiekis man išpūtė akis.
Sausainių gavosi nedaug, gal koks 20, bet tuo pačiu tai priklauso ir nuo formuojamo dydžio.


Sunaudojau:
  • ~80-100 g sviesto
  • 60 g cukraus
  • 200 g miltų (naudojau pilno grūdo, norėjosi tamsesnių sausainių)
  • žiupsnelį druskos
  • 1 kiaušinį
  • 70 g sezamo sėklų
Kambario temperatūros sviestą sudėjau į mikserį ir kartu su cukrumi paplakiau, po to įmušiau kiaušinį ir dar kiek paplakiau, kol viskas susimaišė, cukrus aptirpo ir gavosi vientisa masė. Ją supyliau į dubenį, įbėriau žiupsnį druskos ir miltus. Viską gerai išmaišiau, galiausiai dar rankomis paminkiau, kol neliko sausų miltų. Šį tešlos gumulėlį suvyniojau į maistinę plėvelę ir padėjau pusvalandžiui į šaldytuvą. Po to, kai išėmiau, pradėjau kaitinti orkaitę iki 180 C ir pamažu formavau sausainius. Ėmiau gabalėlį tešlos, suformavau pailgą lazdelę ir ją apvoliojau sezamo sėklose ir visų pusių. Ir taip, kol neliko tešlos. 
Kepame sausainius apie 20 minučių, kol gražiai paruduoja. Neiškentusi paragavau dar šiltą - labai skanūs sausainiai, kurie nėra per daug saldūs, gardžiai kvepia ir tiesiog idealiai tinka prie kavos ar arbatos.

3 komentarai:

  1. Atrodo puikiai :))) Beje, labai patiko pasakojimas apie vasarą ir karštį :DD tik: "Nesijaudink ką kiti pagalvos apie tave – aplinkiniai per daug susirūpine tuo, ką apie juos galvoji tu." :P

    AtsakytiPanaikinti
  2. Malonu, kad išbandei. Šiuos sausainius kepiau pagal receptą iš tradicinių sicilietiškų patiekalų knygos. Sviesto tame recepte reikia tikrai ne mažai, aš irgi buvau nustebusi, bet užtat patys sausainiai gaunasi tokie labai trapūs.

    AtsakytiPanaikinti
  3. aha, man jie vien jau nuotraukoje labai patiko, tad negalejau neisbandyti :) na nezinau, kaip su tiek sviesto, bet kad ir pamazinau, man jie gana trapus gavosi. Bet siaip receptukas super!

    AtsakytiPanaikinti